Svarta måndagen, finanskraschen, it-kraschen, brexit och pandemin. Listan är lång på tunga historiska börsfall. Nu kan Trumps tullar läggas till den dystra listan. Börsveteranen Peter Malmqvist, i dag oberoende aktieanalytiker, listar nedgångarna som skedde i slutet på förra veckan och under måndagen som bland de värsta historiskt sett.
– Om man bara tittar på den dramatik vi har i dag är det den tredje värsta börsnedgången hittills, säger Peter Malmqvist,
På måndagen fortsatte slakten på aktiekurserna för tredje dagen i rad. Stockholmsbörsen var ned över 7 procent som mest. Kurserna återhämtade sig något under dagen och visade drygt 4 procent minus på eftermiddagen.
Liknande tunga siffror sågs på de stora europeiska börserna. Allt talade också för fortsatt minus på de amerikanska börserna.
Jämfört med tidigare nedgångar som IT-kraschen i början på 2000-talet och pandemikrisen 2020 finns det en olikhet. IT-kraschen var utdragen och förlängdes av 11-september-attacken i USA och Irakkriget. Därmed blev återhämtningen inte snabb.
Ett liknade utveckling sågs också under finanskrisen 2007–2008. Då var den största nedgången under en dag 7,1 procent.
Vid pandemin rasade Stockholmsbörsen 11,1 procent den 12 mars 2020. Men då återhämtade sig kurserna relativt snabbt.
– Går det snabbt ned har det hittills gett en snabb uppgång tillbaka. Medan en långvarig nedgång i stället ger en långsam uppgång, säger Peter Malmqvist.
Han tror att tullkrisen kan bli en utdragen krasch om tullpaketet hålls i och det är turer fram och tillbaka.
– Då vet ingen riktigt vad som kommer att hända, menar Peter Malmqvist.
Samtidigt pekar han på att Trump är beroende av sina bidragsgivare som är multirika.
– Multirika människor förlorar kopiöst mycket pengar just nu och det har gått mycket fort. Man kan räkna med att Donald Trump står under oerhört tryck just nu, menar Peter Malmqvist.
– Vad jag tror kommer att hända är att Trump måste ge upp, fortsätter han.