Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah skriver inte för att läsaren ska leva sig in

juni 9, 2025

Bergqvist om starka friidrottslaget: ”Blir en dundersommar”

juni 9, 2025

Rysk säkerhetstjänst pekar ut Kina som fienden

juni 9, 2025

Ledare: Männen från Kapitolium har benådats – men nu sätts militären in

juni 9, 2025

Gud i London – mot slutet av sitt liv skrev Stig Dagerman en märklig text

juni 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
14°C
Lätt molnighet
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Här ligger en fisk begraven
Mat & Dryck

Jens Linder: Här ligger en fisk begraven

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 17, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Gravlaxen har en märklig historia. Genom årtusendena har den faktiskt funnits i två rejält olika skepnader. Och dagens läckerhet har mycket lite att göra med den ursprungliga, som var fermenterad på samma vis som surströmming.

De första gravningarna av det slaget skedde för hela 9 000 år sedan. Det visar unika arkeologiska fynd i Blekinge. Lämningarna där är världens äldsta dokumenterade fermentering.

Dåförtiden var det främst karp som användes av jägare och fiskare, som var säsongsboende längs kusten. Som termen ”gravad” skvallrar om, begravdes firrarna i jorden i säckar av sälskinn. Först tillsattes en liten mängd av det svåråtkomliga saltet, men det räckte för att sätta igång en fin fermentering. Efter några månader hade man en fullt ätlig och näringsrik produkt.


Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank

Med tiden fermenterades allt fler sorter: gädda, abborre, mört och olika laxfiskar. Själva ordet gravlax dyker dock inte upp i skrift förrän under 1300-talet, då i ett jämtländskt dokument om fiskrätter där man kan läsa om en Olafuer Graflaks – till yrket troligen förädlare av öring, som då även kallades lax.

Men under 1700-talet förändrades gravlaxen. Helt plötsligt skulle fisken sockersaltas och serveras på slott och herresäten, dock fortfarande under samma namn. Kanske berodde skiftet på att socker och salt blivit överkomliga varor för de rika. Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank. Fattigfolk fortsatte dock att göra surfisk, mest i form av surströmming.

Länge var den nya gravlaxen hårt gravad, avsedd att hålla i veckor. Denna åts oftast i tjocka skivor, som vi nog skulle uppfatta som överdrivet salta. Så när gravlaxen blev en kylvara kunde man minska på sältan. Dagens version påminner mer om rå fisk och äts tunnskuren – en ännu mer förfinad läckerhet.

Läs mer: Påskens klassiker har flera tusen år på nacken – tips och recept på gravat

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Tolv goda och prisvärda viner till sommarens fester

Mat & Dryck juni 5, 2025

Upptäck en ny smakvärld vid grillen

Mat & Dryck maj 31, 2025

”Husmanskost är inkarnationen av den svenska vanligheten”

Mat & Dryck maj 29, 2025

Hundra år av köttbullar

Mat & Dryck maj 29, 2025

Redaktörens Val

Bergqvist om starka friidrottslaget: ”Blir en dundersommar”

juni 9, 2025

Rysk säkerhetstjänst pekar ut Kina som fienden

juni 9, 2025

Ledare: Männen från Kapitolium har benådats – men nu sätts militären in

juni 9, 2025

Gud i London – mot slutet av sitt liv skrev Stig Dagerman en märklig text

juni 9, 2025

Barcelona bekräftar fotledsskada på Rolfö

juni 9, 2025

Senaste Nytt

Israel: Aktivistbåten förs mot hamnstad

juni 9, 2025

Johan Schaar: Freedom flotilla har vind i seglen när Sverige sviker

juni 9, 2025

Mexikos flagga en symbol för protesterna

juni 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?