Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Ungerns varning: Delta inte i prideparaden

juni 26, 2025

Kan ha använt ”kisspåsar” och amfetamin vid maratonbombning

juni 25, 2025

Säpo har förhört försvarsministerns tidigare stabschef i Landerholmutredningen

juni 25, 2025

Expert: Troligt att Iran flyttat uranet till hemlig plats

juni 25, 2025

Statsvetaren om nya L-avhoppet: ”Inte bara väljarna flyr”

juni 25, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
15°C
Klar himmel
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Flanören: Min carbonara är faktiskt hippast av alla
Kultur

Flanören: Min carbonara är faktiskt hippast av alla

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 14, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Jag är ledsen, grabbar. Men jag är tvungen att avslöja det. Jag är stadgad nu så jag har inte längre något behov av att hålla den inne.

Jag måste berätta hemligheten varför så många (relativt) unga män fortfarande är besatta av att påstå sig laga en ”grym carbonara”; i vissa fall är den så grym att pastarätten får ett ekivokt prefix, ni vet säkert vilket.

Svenskar läser förstås inte längre böcker, och mat har seglat upp som det främsta verktyget för att visa upp sitt kulturella kapital. Det är ingen slump att bokklubben jag en gång var del av bytts ut mot en restaurangklubb. Och ingen rätt är så bra att använda sig av i det syftet som vår älskade carbonara.

Carbonara kan, om du vill, nämligen uteslutande handla om råvaror. Det är ju knappast en rätt som är svår att laga. Det spelar ingen roll om du lagar den med grace eller känsla om du glömt bort den livsviktiga detaljen att det är guanciale och pecorino romano som ska användas.

Och skulle du råka ha i grädde kommer du ha halva Södermalms män vid din sida, med sina mest chockerade miner.

Det är helt enkelt den perfekta rätten att ha som ”din” rätt, om du vill verka vara lite bättre än alla andra. För det är du ju. Du har den rätta listan av ingredienser inpräntad i ditt huvud, och när din potentiella flamma tar upp ämnet får du en perfekt ursäkt att visa upp hur kunnig du är.

Det är inte billiga grejor som nödvändigtvis går att hitta på första bästa Konsum heller, men du vet förstås ett ställe med mer autentiska prylar.

Fast nu inser jag att jag själv gör samma sak som alla carbonarakungar, om än i kvadrat. Jag bygger min image som någon som har koll på att jag vet lite bättre än alla andra, klyschiga män – som i sin tur tror samma sak om män under dem i kreddighetshierarkin.

Jag är så högt uppe i denna hierarki att min carbonara varken innehåller ägg, griskött eller ens nödvändigtvis ost. Jag fräser schalottenlök och chilipulver från Kashmir i olivolja. Sedan tillsätter jag ärtor och så kallad liquid smoke. Känner jag mig lyxig tillsätter jag vegansk grisarom från Thailand.

Sedan kallar jag det carbonara. Tala om fusion food. Hippt, eller hur?

Läs fler kåserier, till exempel Flanören om den överraskande svåra frågan om vad exakt som kännetecknar semestermusik.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Underverken, del 5 av 56

Kultur juni 25, 2025

DN väljer: Här är 2025 års bästa låtar – hittills

Kultur juni 25, 2025

De tar strid för upphovsrätten – presenterar AI-riktlinjer i Almedalen

Kultur juni 25, 2025

Samuel Levander: En avskedskyss var den enda verkliga erotiken i Thomas Manns liv

Kultur juni 25, 2025

”Målet är att Tumult blir en lokal och internationell festival”

Kultur juni 25, 2025

Benjamin Dousa: Jag har inget hemligt pengaträd på Utrikesdepartementet

Kultur juni 25, 2025

”Hemmagympa med Sofia” sätts på paus: ”Jag tycker det är tråkigt”

Kultur juni 25, 2025

Björn Wiman: Natos ledare slickar Donald Trumps stövlar

Kultur juni 25, 2025

Pelle Strandman: Nu talar Ludmila Engquist uppriktigt om sin syn på svenskheten

Kultur juni 25, 2025

Redaktörens Val

Kan ha använt ”kisspåsar” och amfetamin vid maratonbombning

juni 25, 2025

Säpo har förhört försvarsministerns tidigare stabschef i Landerholmutredningen

juni 25, 2025

Expert: Troligt att Iran flyttat uranet till hemlig plats

juni 25, 2025

Statsvetaren om nya L-avhoppet: ”Inte bara väljarna flyr”

juni 25, 2025

Tunga avhopp efter valet av karateordförande

juni 25, 2025

Senaste Nytt

Palestinaaktivist klädde ut sig till statsministern – är anställd på Kriminalvården

juni 25, 2025

Statsministern tackar Persson efter avgångsbeskedet

juni 25, 2025

Underverken, del 5 av 56

juni 25, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?