Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Arbetsförmedlingen brister i att hjälpa funktionsnedsatta

juni 24, 2025

Johan Floderus lutar sig mot en närmast buddistisk upphöjdhet

juni 24, 2025

Anna-Lena Laurén: EU ligger nu långt efter USA både inom diplomati och geopolitik

juni 24, 2025

Hanna Hellquist: Samma natt som USA bombar Iran föds tre taxvalpar i en skog

juni 24, 2025

Han tog Sveriges första EM-guld på 32 år: ”Blir aldrig klar med den här sporten”

juni 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
13°C
Molnigt
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes
Mat & Dryck

Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 15, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Den belgiska traditionen att jäsa öl utan att tillsätta jäst kallas spontanjäsning. Efter kokningen får vörten svalna i något som kallas för ett ”coolship” – en låg, öppen behållare – där den kontamineras av den vilda jäst som finns naturligt i bryggeriet. Den här jäsningsprocessen tar lång tid, och för bästa smak bör temperaturen inte överstiga 15 grader. Resultatet är ett öl med helt andra och ännu fler smaker än ett öl som jäst på vanligt sätt, samtidigt som miljön gynnar goda bakterier vilket gör ölet syrligt.

De yngsta varianterna, färdiga efter ungefär ett år, kallas lambik och blandas ofta med frukt. Gueze (som ibland även skrivs gueuze), den andra klassiska stilen, är en blandning av flera olika, inte smaksatta lambiker som lagrats olika länge. Det ger ett öl med närmast vinös karaktär – med smak av mogna äpplen, hö, mineraltoner och en rejält hög syra som också bidrar till god lagringspotential.

Genom att servera ölet med en skål varma, salta pommes frites mildras syran markant, och fram träder en ännu rikare fruktighet.

Tips! Tre sorters geuze

Oude geuze från 3 Fonteinen

Belgien • 79 kr • 37,5 cl • 6% • SB 1622

Ett typexempel från ett av Belgiens mest omtalade surölsbryggerier. Ölet är en blandning av ett-, två- och treårig lambik som sedan fått mogna på ekfat.

40–60 från Tilquin Gueuze

Belgien • 79 kr • 37,5 cl • 6,8% • TS 93259

40 procent ettårig och 60 procent tvåårig lambik som tillsammans lagrats på ekfat ger ett mjukt fruktigt öl med markant syra och långt slut. Släpps 16 maj.

Dimma från Munklägret

Strängnäs • 59 kr • Eko ● 37,5 cl • 6% • BS 30639

En svensk spontanjäst tolkning som fatlagrats i 36 månader. Ölet har en tydlig syra och komplex fruktighet med röda äpplen, hö och försiktig mineralet.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ut och njut – spontan utflyktsmat i det gröna

Mat & Dryck juni 21, 2025

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Redaktörens Val

Johan Floderus lutar sig mot en närmast buddistisk upphöjdhet

juni 24, 2025

Anna-Lena Laurén: EU ligger nu långt efter USA både inom diplomati och geopolitik

juni 24, 2025

Hanna Hellquist: Samma natt som USA bombar Iran föds tre taxvalpar i en skog

juni 24, 2025

Han tog Sveriges första EM-guld på 32 år: ”Blir aldrig klar med den här sporten”

juni 24, 2025

Trenden bruten – amningen ökar i Stockholm

juni 24, 2025

Senaste Nytt

Trump: Vapenvilan har inletts

juni 24, 2025

Ledare: I gängkriget används svenska barn som engångsartiklar

juni 24, 2025

Greta Schüldt: Kommenterar paret Ahndoril sina ökända vita kläder i Sommar?

juni 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?