Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Hanna Fahl: Är Sabrina Carpenter nykonservativ, ironisk eller bara sexig?

juni 21, 2025

Så vill Muslimska brödraskapet påverka Bryssel

juni 21, 2025

Lyckoforskaren: Ta semestern på lika stort allvar som karriären

juni 21, 2025

Arne Dahl: ”Att börja skriva deckare liknade ett sexuellt uppvaknande”

juni 21, 2025

Islamolog: ”Europeiska politiker har gått i Muslimska brödraskapets fälla”

juni 21, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
14°C
Klar himmel
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Ciderskolan: Cider kan vara flera olika saker
Mat & Dryck

Ciderskolan: Cider kan vara flera olika saker

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 22, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Frågan om vad cider egentligen är har länge varit omdiskuterad i Sverige. Vissa har velat ha en definition med högt fruktinnehåll, inte minst i tider då äppelöverskottet varit stort i Sverige. Andra har förespråkat lägre – något som hänger ihop med den gamla alkoholpolitik som banade väg för den mer läskliknande cidern.

Det är upp till varje EU-land att själv sätta sin definition och i Sverige landade till slut Livsmedelsverket i att den åtminstone ska innehålla 15 procent frukt – resten är ofta vatten, sockerlösning och aromer. Den drycken har mycket lite att göra med den hantverkscider som nu bubblar i Sverige.

Hantverkscider görs uteslutande på frukt och metoden påminner om den för vin. Förenklat kan man säga att frukten odlas, skördas, tvättas, krossas, pressas och slutligen får jäsa innan den lagras och paketeras. Processen är tidskrävande vilket märks på prislappen.

Ofta är det den svenska trädgårdsfrukten som används, men det blir allt vanligare att cidermakarna också planterar mer tanninrik ciderfrukt för lite extra struktur. Svensk hantverkscider görs i dag på olika sätt och i många olika stilar men resultatet är ofta torrt, syrligt, lätt bubbligt och vinöst – och kan njutas på precis samma sätt som ett mousserande vin.

Tips! Tre sorters svensk hantverkscider

Keep it simple från Brutes

Sigtuna • 39 kr • 33 cl • 5,5% • LS 30465

Halvtorr nyhet från Brutes som är betydligt mer komplex än namnet ger sken av. Blandning av olika årgångar och cidermetoder ger en fyllig krispig cider med kropp, syra och en balanserande sötma.

Brut natur 2023 från Sent om cider

Stockholm • 189 kr • 75 cl • 6% • LS 30120

Triss i skånskodlade trädgårdsäpplen, uppblandat med små, hårda och tanninrika vildäpplen som slutligen blivit till cider i ett garage utanför Stockholm. Det är rikt, stramt, sött och syrligt på samma gång. En välbalanserad och snygg cider som är lätt att gilla.

Vicky från Dryg Cider

Malmö • 48 kr • 33 cl • 7% • LS 31814

Dryg cider gör sin cider mestadels på egenplanterade ciderträd av engelska sorter. Det ger en lite högre alkohol, tanninnärvaro och hög syra. I Vicky finns en mjuk stallighet samt en mycket försiktig sötma som balanserar.

Läs mer:

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ut och njut – spontan utflyktsmat i det gröna

Mat & Dryck juni 21, 2025

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Redaktörens Val

Så vill Muslimska brödraskapet påverka Bryssel

juni 21, 2025

Lyckoforskaren: Ta semestern på lika stort allvar som karriären

juni 21, 2025

Arne Dahl: ”Att börja skriva deckare liknade ett sexuellt uppvaknande”

juni 21, 2025

Islamolog: ”Europeiska politiker har gått i Muslimska brödraskapets fälla”

juni 21, 2025

Ledare: Vi svävar på amerikanska moln – och landningen kan bli smärtsam

juni 21, 2025

Senaste Nytt

Medarbetaren överlevde kraschen: ”Det bara small, och så flög han ut”

juni 21, 2025

Årets Bergmanvecka går i skräckens tecken

juni 21, 2025

Sprintdrottningen från Saint Lucia fick en egen helgdag

juni 21, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?