Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Sanna Torén Björling: Mina amerikanska vänner väger varje ord på guldvåg

juni 18, 2025

Väljarna: S leder nästa regering – bottennotering för L inför partiledarskiftet

juni 18, 2025

HD godkänner förbud för hormonbehandling av unga

juni 18, 2025

Frida Eldebrink inför EM-premiären: ”Vi slår ur underläge”

juni 18, 2025

Skåne går vidare med kritiserat journalsystem: ”Fortsätter mot all inrådan”

juni 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
16°C
Molnigt
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom
Mat & Dryck

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 22, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

– Det är den här skönheten vi försöker fånga i flaskorna, säger Olav Bleie på Alde Sider.

Han pekar ut över den spegelblanka Hardangerfjorden, de snöklädda fjälltopparna och sluttningarna som i mitten av maj står i full äppelblom, och fortsätter:

– Det är så vackert att man tappar andan.

Platsen, som är idealisk för fruktodling, har blivit synonym med det som norrmännen kallar för ”ciderundret” – en utveckling som tog fart 2016, när gårdsförsäljning tilläts för norsk hantverkscider.

I dag omsätter norsk hantverkscider över 200 miljoner norska kronor, varav hälften genom Vinmonopolet, där cider är en av de snabbast växande kategorierna. Att producenterna har kunnat presentera sin cider direkt på gårdarna är enligt Bernt Bucher Johannesen på Hanen, en organisation som lyfter nationella livsmedel och upplevelser, den enskilt viktigaste faktorn i utvecklingen.

– Det gjorde det attraktivt och lönsamt för producenterna att sätta i gång. Cidern fick sedan en oväntad skjuts under pandemin, då norrmännen tvingades semestra på hemmaplan och upptäckte den, förklarar han.

Den första kommersiella ciderproducenten startade så sent som 2004 och fyra av fem producenter har startat efter att gårdsförsäljningen infördes. Man får sälja upp till 15 000 liter per år direkt på gården, förutsatt att minst en tredjedel av produktionen kommer från frukt som odlats på platsen.

Norge har sedan många år tillbaka politiska beslut på att norsk livsmedelsproduktion, i alla led, ska stärkas och cidern har tack vare det fått stöd från flera håll. Bland annat genom ett statligt finansierat forskningscentrum som bistått med kemiska analyser, en ciderrådgivare och sensorikutbildning. Dessutom finns en norsk pommelierförening som håller i pommelierutbildningar – motsvarande sommelierutbildningar, fast för must och cider.

I Hardanger kretsar numera det mesta kring cidern – gårdarna, hotellen, restaurangerna och turismen.

– Tack vare att vi organiserade oss tidigt fick ”cidern från Hardanger” skyddat geografiskt ursprung redan 2009 – en kvalitetsstämpel vi är väldigt stolta över, säger Olav Bleie som är en av områdets ciderpionjärer.

Utvecklingen i Hardanger har drivits på av den yngre generationen där många, precis som Olav Bleie, vänt tillbaka hem och ändrat inriktning på familjens fruktgård – från ätfrukt till ciderproduktion.

I dag kommer 80 procent av den norska cidern från områdets drygt 25 producenter.

– Länge var många av oss amatörer med olika intressen, men vi har hela tiden jobbat tätt tillsammans, säger Olav Bleie och avslutar:

– Det är en gammal tradition som fått nytt liv.

Tips.Fyra ciderresmål i Hardanger

Alde Sider.  Ett av de första, men också största, ciderhusen. Beläget i en vacker gammal gård. Öppet både för gårdsförsäljning och guidade turer i fruktgården. aldesider.no

Siderhuset Ola K. Restaurang med vattennära fjordläge som serverar cider från samtliga Hardangerproducenter. olak.no

Lofthus Sideri. Gårdsbutik med servering mitt bland äppelgårdarna och magnifik utsikt. lofthus-sideri.no

Utne Hotel. Ett hotell med anor från 1722 som omfamnat cidern. Bo, ät eller njut ett glas cider på terrassen. utnehotel.no

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Sommarens bästa grillviner

Mat & Dryck juni 18, 2025

Här är de nya svenska stjärnorna i Guide Michelin

Mat & Dryck juni 16, 2025

Grillmys i midsommartid

Mat & Dryck juni 14, 2025

Trädgårdsälskarens guide till den godaste potatisen

Mat & Dryck juni 12, 2025

Rätt säsong för glass – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck juni 12, 2025

12 goda svenska sommaröl

Mat & Dryck juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

Mat & Dryck juni 12, 2025

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Redaktörens Val

Väljarna: S leder nästa regering – bottennotering för L inför partiledarskiftet

juni 18, 2025

HD godkänner förbud för hormonbehandling av unga

juni 18, 2025

Frida Eldebrink inför EM-premiären: ”Vi slår ur underläge”

juni 18, 2025

Skåne går vidare med kritiserat journalsystem: ”Fortsätter mot all inrådan”

juni 18, 2025

Svensk kartläggning: Minst 29 000 civila har dödats i Gazakriget

juni 18, 2025

Senaste Nytt

Klartecken för att införa golfens maxtak

juni 18, 2025

Liljeholmsbadet räddas från rivning – ska flyttas

juni 18, 2025

Trump: Tålamodet har tagit slut

juni 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?