När Aftonbladet ringde upp var den anhöriga inte medveten om vad som hänt på skolan och att Rickard Andersson misstänktes för dådet. Intervjun publicerades i Aftonbladets löpande direktrapportering.
Efter att Aftonbladet fått hård kritik för publiceringen avpublicerades texten och Aftonbladet bad om ursäkt för publiceringen.
Den anhöriga till Rickard Andersson anmälde Aftonbladets publicering till Medieombudsmannen och menade att intervjun chockade den anhöriga och orsakade ett stort trauma och bestående men.
Nu har Mediernas etiknämnd tagit sitt beslut, där man går på samma linje som Medieombudsmannen (MO) Caspar Opitz förespråkar i sin bedömning. MO skriver att han är ense med Aftonbladet om att det vid tidpunkten rådde ett exceptionellt nyhetsläge och allmänheten hade ett mycket stort behov av korrekt information om vad som hade hänt.
Medieombudsmannen påpekar dock att detta inte fråntar mediet skyldigheten att visa hänsyn till anhöriga under svåra omständigheter. MO skriver vidare att publiceringen av anmälarens citat tillsammans med en offensiv rubrik och inramning har orsakat personen en oförsvarlig publicitetsskada.
”Även om Aftonbladet skyndsamt avpublicerade artikeln har tidningen gått långt över gränsen för vad som är medieetiskt acceptabelt och ska därför klandras”, skriver Caspar Opitz.
Mediernas etiknämnd går nu på samma linje och tidningen klandras för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.
Ett par veckor efter dådet klandrades också journalisten som gjorde intervjun av Journalistförbundets yrkesetiska nämnd.
Läs mer: Reporter på Aftonbladet klandras för Örebrosamtal