I dokumentärserien ”Bakom stängda dörrar” anklagas Sverige återigen för att tvångsomhänderta barn på lösa grunder, som att familjen inte har tillräckligt bra ekonomi eller att barnen har trasiga kläder, rapporterar SVT Nyheter.
Programmen har likheter med den så kallade LVU-kampanjens budskap om att myndigheterna kidnappar muslimska barn. 2022 pågick en desinformationskampanj på sociala medier som utmynnade i en ökad hotbild mot Sverige.
Skälen för omhändertagandena saknas ofta i Al Jazeeras nya dokumentärserie, trots att det i själva verket kan handla om att vårdnadshavaren inte kan tillgodose barnens behov och att det finns risk för att barnen skadas.
Nu svarar Al Jazeera på kritiken.
Awad al Jumaa, chef för det qatariska mediebolagets streamingplattform 360 som har gjort serien, säger i en intervju med Sveriges Radio Ekot att dokumentären är nyanserad och välgjord. Den tar inte ställning i den juridiska konflikten mellan familjerna och de svenska myndigheterna, menar han.
Enligt Awad al Jumaa är syftet att granska påståenden från familjer som fått sina barn omhändertagna av sociala myndigheter i flera europeiska länder.
– Vi är mycket tydliga med vårt språk och har varit mycket noga med att inte använda oss av ordet kidnappad. Vi vidtog yttersta försiktighet för att vara säkra på att vi har en mycket välbalanserad och mycket välgjord film.
Statsminister Ulf Kristersson har kallat dokumentärserien för ”farligt för Sverige” och menar att den riskerar att skada socialtjänstens arbete för att hjälpa barn som far illa och behöver omhändertas.
Experter befarar att serien kan få konsekvenser för landets säkerhet.
– Den kan potentiellt sett ha en negativ kraft och leda till att man vill ge sig på Sverige på olika sätt, sade terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan till DN i söndags.
Läs mer:
Emma Bouvin: ”Varför kidnappar din regering muslimska barn? frågade han”
Lisa Magnusson: Därför är det så effektivt att ljuga om att Sverige kidnappar barn