USA:s nytillträdda president Donald Trump har hotat Danmark med strafftullar – och utesluter inte militära åtgärder – om de inte kommer överens om Grönland.
I veckan återupprepade presidenten sin ambition att ta kontroll över Grönland och sade att USA behöver ön för sin säkerhet.
– Danmark kommer nog att ge med sig, sa han under en pressträff i Ovala rummet efter presidentinstallationen.
Uttalandet utlöste nya krismöten i Danmark och på Grönland.
Samtidigt visar en ny undersökning från opinionsinstitutet Ipsos att bara 21 procent av de tillfrågade amerikanerna instämmer i Trumps uttalande om att USA har rätt att utöka sitt territorium på västra halvklotet.
Stödet för att pressa Danmark att sälja Grönland är ännu lägre – 16 procent – medan 29 procent av de svarande anser att USA ska återta kontrollen över Panamakanalen, skriver nyhetsbyrån Reuters som har beställt undersökningen.
Baserat på siffrorna anser Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, att det är ännu mindre sannolikt att Trump tar till militära åtgärder för att få sin vilja igenom.
– Det är ett väldigt tydligt utslag att militära åtgärder är otänkbart för en kraftig majoritet av befolkningen, säger han till DN.
Ett nytt amerikanskt lagförslag, ”Make Greenland great again act”, ska bana väg för Trump att köpa Grönland. Men det är ganska osannolikt att den amerikanska kongressen skulle ge klartecken till köpesumman, menar Hallenberg.
– Det blir inte heller helt lätt.
Hallenberg tror att Trump kommer att fortsätta med sina påtryckningar och hot, men samtidigt är presidenten medveten om att det finns gränser. Militära åtgärder skulle straffa sig politiskt i form av sjunkande popularitetssiffror.
– Men de här politiska, diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna kan han hålla på och bolla med ändå.
Målet är att få större inflytande över Grönland och mota bort Kina från ön. Trump vill ha fler amerikanska militärbaser och amerikanska företag som utvinner dyrbara metaller på Grönland, som sitter på stora naturtillgångar. I marken och på havsbotten finns kritiska råvaror, uran och olja värt minst 28 biljoner svenska kronor, enligt DN:s beräkningar.
Hallenberg tror inte att Trump låter sig påverkas av en enskild opinionsundersökning som Ipsos/Reuters enkät.
– Men om hans popularitetssiffror faller ordentligt, då reagerar han.
Danska regeringen har sagt blankt nej till Trumps förslag om att köpa Grönland och menar att ön tillhör grönländarna. Det grönländska styret har också avfärdat ett köp, men sagt sig vara öppen för ökat samarbete med USA.
Fakta.Ipsos undersökning
1 077 amerikaner över 18 år har deltagit i Ipsos undersökning, som har en felmarginal på 4 procent åt båda hållen.
Undersökningen genomfördes på måndagen och tisdagen efter Trumps installation i Vita huset.
Källa: Reuters
Läs mer:
Krismöten efter Trumps nya utspel om Grönland
Grönländarna till omvärlden: ”Vi är inte till salu men låt oss tala affärer”