Väl mött används främst i inbjudan
Hur kan man använda uttrycket väl mött? Jag ska delta på en konferens och mejlade med arrangören. Jag övervägde att avsluta mitt svar med just väl mött, men möttes av protester. Mina familjemedlemmar menar att det bara är den inbjudande parten som kan använda väl mött, medan jag upplever att det går bra från båda sidor för att förmedla att man ser fram emot att ses.
Johan
Svar: I dag används frasen väl mött huvudsakligen i meddelanden som innehåller en inbjudan. Många språkbrukare skulle nog därför reagera om du som inbjuden gäst använder frasen.
För hundra år sedan tycks dock frasen ha använts lite vidare, mer i enlighet med din språkkänsla. Det finns exempelvis en scen i Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” där vi får följa en hund, Karr, som rusar genom skogen och möter en snok – och då hälsar båda på varandra med den frasen. Så här står det:
”När han skyndade fram i djupt bekymmer över allt, vad han hade fått veta, kom en stor, svart snok emot honom. ’Väl mött i skogen!’ väste snoken. – ’Väl mött igen!’ gläfste Karr och skyndade förbi utan att stanna.”
Linnea Hanell
Simpel kan vara laddat och neutralt
En vän reagerade när jag använde ordet simpel och sade att det var felaktigt använt. Hon hävdar att simpel är nedvärderande. Enligt mig betyder det helt enkelt enkel. Har hon rätt?
Lena
Svar: Ni har rätt båda två. Om man slår upp ordet simpel i Svensk ordbok så ser man att det betyder ”mycket enkel på gränsen till torftig” eller ”som har bristande känsla för heder och moral”, vilket ju visar att ordet kan vara ganska nedvärderande. Men det står också att ordet även kan användas neutralt, utan tanke på torftighet, med exemplen ”vanlig simpel artighet” och ”det var en simpel sak att laga däcket”.
Ordet kan alltså användas på olika sätt, vilket stämmer väl överens med att det för din vän är nedvärderande, medan det för dig känns neutralt. Det kan vara bra att känna till att ordet kan väcka olika känslor.
Ingrid Olsson