– De försökte precis allt, men inget lyckades. FPÖ är starkare än någonsin, konstaterar den tyska politiska journalisten Korbinian Frenzel i ARD:s morgonnyheter.
Under måndagen blev det klart att Österrikes president Alexander von der Bellen ger Herbert Kickl i uppdrag att bilda ny regering. Kickl, som leder det högerradikala Frihetspartiet (FPÖ), fick uppdraget efter att Kristdemokraterna (ÖVP), socialdemokraterna och liberala Neos förhandlat i över tre månader om att bilda regering. De var beredda att samarbeta med högerradikalerna, på villkoret att Kickl inte skulle ingå i regeringssamarbetet.
Det lyckades inte – i fredags meddelade liberalerna att de lämnar förhandlingarna.
Tyska medier och beslutsfattare följer med de österrikiska regeringsförhandlingarna med argusögon. Den underliggande frågan är: Kommer mönstret kommer att upprepas i Tyskland?
Hittills har tyska mittenpartier varit konsekventa när det gäller att utesluta högerradikala AFD (Alternativ för Tyskland) från makten. I Österrike har FPÖ däremot redan ingått i regeringar. Dess ordförande Herbert Kickl har rentav varit inrikesminister. Och nu ser det alltså ut som att han blir förbundskansler, trots att det var uttryckligen vad alla de etablerade partierna i Österrike ville undvika.
Om Kickl nu klarar av att bilda regering betyder det i klartext flera saker:
Österrike kommer att skärpa flyktingpolitiken ytterligare. Som inrikesminister ändrade Kickl namnet på asylmottagningarna till ”Ausreisezentrum”, det vill säga Centrum för utresa.
Den proryska fronten inom EU, bestående av Viktor Orbán i Ungern och Robert Fico i Slovakien, kommer att stärkas. Det betyder att fler vill tvinga Ukraina till fred, även om det blir på dåliga villkor. Italiens Giorgia Meloni är visserligen ingen Putinkramare, men även hon har signalerat att hjälpen till Ukraina inte kan fortgå hur länge som helst.
Men vad Herbert Kickl som förbundskansler framför allt signalerar är att högerradikaler är rumsrena regeringschefer. Det är i sig inte nytt – nationalistiska Giorgia Meloni har skapat sig en stark roll i EU. Men trenden förstärks.
Österrike, ett land med stora ekonomiska problem, har varit politiskt förlamat sedan slutet av september. Om Kickl också misslyckas blir det nyval, vilket skulle ske inom tre eller fyra månader. Det skulle innebära att landet leds av en tillfällig regering i över ett halvår. Pressen är stark på Kickl att han ska lyckas.
År 1999 ställdes Österrike i skamvrån av de övriga EU-länderna då FPÖ för första gången tilläts ingå i regeringen. Nu skulle det se märkligt ut att bojkotta Kickl samtidigt som man skakar hand med Meloni. Tiderna har förändrats.
Läs mer:
Ytterhögern får bilda regering i Österrike