Årets Kasper Salin-vinnare tittar diskret fram bakom ett grönt träplank i centrala Uppsala. Men att byggnaden är långt ifrån spektakulär ska man inte låta sig luras av. För det faktum att den lilla besökspaviljongen i Linnéträdgården underordnar sig platsen är en del av dess storhet.
I denna Sveriges äldsta botaniska trädgård bodde och verkade Carl von Linné på 1700-talet. Trädgården, som anlades redan på 1600-talet och rymmer ett bostadshus från slutet av samma århundrade, är ett byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.
Hit kommer tusentals besökare varje år och den utpräglat historiska miljön bidrog till att det ställdes höga krav på den nya byggnaden, som mäter 143 kvadratmeter och är ritad av Hidemark & Stintzing Arkitekter.
Via en nyupptagen, vitmålad port gör man numera entré i ett sympatiskt hophållet gårdsrum, inramat av ett rutverk av grönmålade träspaljéer och en pergola, på vilka det så småningom kommer att klättra rosor, klematis och blåregn. Via gården, som rymmer en liten serveringskiosk och ett utomhuscafé, rör man sig sedan genom butiks- och besökspaviljongen ut mot en förgård och vidare in i Linnés barockträdgård.
Själva paviljongen är placerad på platsen där det en gång stod ett brygghus. Den är låg och enkel men elegant med ett välvt tak – en liten blinkning till de kinesiska influenserna i 1700-talets trädgårdsarkitektur.
På entrégårdssidan sänker sig taket till ett utsprång, under vilket besöksgrupper kan samlas när det regnar. Härifrån ser man rakt igenom byggnaden ut mot förgården, där de rutmönstrade spaljéerna återkommer vid den höga glasfasaden. Tanken är att den klätterhortensia som planterats här med tiden ska hjälpa till att sila ljuset in i byggnaden och bidra med skuggspel mot de vitmålade väggarna.
Linnéträdgårdens besökspaviljong är kort sagt kongenial med sin historiska trädgårdsmiljö, trots att den inte alls är utformad i den historiserande stil som efterfrågades när en ny byggnad först kom på tal inför Linnés 300-årsjubileum 2007. Det tog tid att få en permanent lösning på plats, men nu står den här, en ödmjuk, gedigen och ändamålsenlig byggnad som det är lätt att tycka om.
Men är den här modesta byggnaden verkligen det bästa Sverige har att erbjuda just nu? Vad säger vinsten om tillståndet för svensk arkitektur?
Kasper Salin-juryn, som består av arkitekter och byts ut varje år, har fria tyglar att själva tolka sitt uppdrag. Länge fanns det en oskriven regel som sa att priset, som delats ut varje år sedan 1962, av pedagogiska skäl skulle gå till en stor, offentlig byggnad, tillgänglig för allmänheten. En sådan som till exempel förra årets pristagare, Elding Oscarsons 3D-biograf Wisdome på Tekniska museet.
Men denna oskrivna regel har årets jury valt att förbise och det är olyckligt.
Hade juryn svårt att hitta tillräckligt kvalitativa storskaliga projekt? I år är tre av fyra nominerade byggnader små. Förutom besökspaviljongen två privata bostäder, en i Dalarna och en på Gotland.
Dessutom nominerades ”varumärkesmuseet” World of Volvo i Göteborg. Det är en delvis offentlig byggnad som klämts in på en kulle mellan E6:an och Mölndalsån och vars fundament består av ett parkeringshus för 1 500 bilar.
Att den runda ”museibyggnadens” kärna består av en gigantisk ”trädstam” av limträbågar som breder ut sitt ”grenverk” till innertak över det publika inomhustorget är i sig imponerande. Men som en helhet framstår projektet ändå mest som ett exempel på vår tids optimeringsarkitektur. Här har arkitekterna, som så ofta i dag, ställts inför en snudd på omöjlig uppgift. Jag har svårt att se att det skulle vara lovvärt.
Sedd ur ett komplexitetsperspektiv kan besökspaviljongen i Linnéträdgården kanske ses som en enkel arkitekturuppgift. Visst är själva byggnaden liten och anspråkslös. Men den genomtänkta helheten i det småskaliga projektet imponerar likväl. Att platsen i sig fått styra utformningen av byggnaden i så hög grad. Att den med tiden alltmer kommer att smälta samman med den omgivande trädgården.
Linnéträdgårdens besökspaviljong är en byggnad som växer. Både bildligt och bokstavligt.
Läs mer: Avancerad kupol i trä får Kasper Salin-priset
Läs mer om konst på dn.se