– Det är inte minnen jag vill prata om i dag, jag vill blicka framåt, inleder Ebba Busch från scenen i Karlstad där partiet samlas för KD-dagarna.
I sitt tal pratar den vice statsministern om det allvarliga säkerhetspolitiska läget, upprustningen och EU:s bryska uppvaknande.
Det är förståeligt. Valkampanjer är valkampanjer, men få partiledare körde på lika hårt i valrörelsen 2022 som Ebba Busch, så vi måste nog också slänga en blick bakåt.
Plötsligt släcktes alla lampor. Med bara ett år kvar till valet stod Kristdemokraternas partiledare på scen i Norrköping med en ficklampa under hakan och drog en spökhistoria om ”Miljöpartiets järngrepp om svensk energipolitik”.
– Det blev vindstilla i Öresund, så vindkraftverken slutade snurra, sa hon och kristdemokraterna i salen jublade.
Det är synd och tråkigt att energidebatten har blivit så politiserad, tyckte samma Ebba Busch och moderaten Niklas Wykman tre år senare, när ministrarna presenterade Tidöregeringens förslag till kärnkraftens finansiering.
Det har inte visat sig helt lätt att gå från valkampanj till energiminister.
Då gick det inte att prata om svensk ekonomi utan att nämna de ”helt sjuka elpriserna”, som Busch sa när hon lovade att sänka elskatten.
Nu höjer regeringen elskatten för andra året i rad. De politiska motståndarna varnar för ”Ebba Busch-skatt på elräkningen” om det nya kärnkraftsförslaget skulle gå igenom.
Med ett år kvar till valet pekar de flesta siffror i fel riktning för KD. Partiet ligger stabilt under riksdagsspärren, och är inte bäst i någon sakfråga om du frågar väljarna. Från scenen i Karlstad pratade Ebba Busch om vikten av familjen, men även i traditionella frågor som sjukvård och familjenära politik tappar KD i förtroende.
I klimat och miljö, där energifrågan ryms, anger en procent av väljarna att de har högst förtroende för Ebba Buschs parti (DN/Ipsos jan-feb 2025).
De borgerliga tankesmedjorna ropar ”planekonomi!” med en mun.
Valet att gå in som energiminister i Tidöregeringen var något av ett vågspel, grundat i ett försök att bredda Kristdemokraterna bortom sjukvård- och äldrefrågorna.
Det lär ha varit en önskan att närma sig politikens hårda kärna utan att lämna det mjuka. Kärnkraften var dessutom den sakfråga som allra starkast limmade ihop Tidöpartierna under förra valrörelsen, och kunde ses som ett smart val för en vice statsminister.
Men regeringstiden har präglats av försenade elstöd, samarbetsproblem i det nyinrättade Klimat- och näringsdepartementet, och elpriser som stundtals varit upp på samma nivåer som under energikrisen 2022.
Förslaget om kärnkraftens finansiering får högljudd kritik från forskare, myndigheter och branschexperter. De borgerliga tankesmedjorna ropar ”planekonomi!” med en mun.
Dessutom tror inte regeringens egen kärnkraftssamordnare längre att Tidöpartiernas tidsplan för ny kärnkraft håller. Det ska till stora mängder kreativitet för att kalla en spade en spade i marken före valet 2026.
Nästa val ser ut att ske i ett försämrat världsekonomiskt läge, och Ebba Buschs egna förtroendesiffror har dalat betydligt sedan KD kom till makten. Hon är enligt egen utsago trött på att vara Tidöpartiernas pitbull i debatterna, så vem blir hon den här gången?
Läs mer av Annie Reuterskiöld:
”Liberalerna – en redan krasslig patient som just blev sämre”
”Regeringen vill lugna – men väljarna ser vad som pågår”