Små regnpölar har bildats vid partitälten i Almedalen där Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tar frågor från medierna om det sålda S-lotteriet. Han försöker lätta upp stämningen med inövade skämt om försäljning av jultidningar, men det går sådär.
Socialdemokraterna har nu sålt sin kritiserade lotteriverksamhet efter att regeringen skärpt reglerna för politiska partier som säljer lotter, det blir helt enkelt inte längre lönsamt.
DN:s avslöjande om att lotterna såldes med aggressiva försäljningsmetoder från ett callcenter i Barcelona gav enligt vd Jonas Nygren bolaget dessutom extra kostnader förra året. Och självklart får Tobias Baudin frågor om medieskandalen.
Har försäljningen ingenting med de kritiserade telemarketingmetoderna att göra? frågar journalisterna på gräsmattan i Visby. Det är obekvämt, men antagligen ett strategiskt val av S att riva av plåstret nu i stället för i valrörelsen.
Vad hade ni kunnat göra annorlunda? är en lika berättigad fråga.
För när Tobias Baudin säger att partiet agerade resolut efter DN:s avslöjande är det visserligen sant. Man sparkade vd:n, bytte ut hela styrelsen och satte stopp för Kombispels telefonförsäljningar av lotter.
Nu börjar jakten på nya intäkter, och kanske mer relevant för de demokratiska spelreglerna, ett sätt att hämnas.
Men visst hade Socialdemokraterna kunnat göra mycket mer. Och framför allt mycket tidigare. Redan 2017 avslöjade Expressen hur telefonförsäljare uppmanades att ”hetsa till att lura äldre” och ombads att inte nämna att det var S bakom lotterna. För det gav Lotteriinspektionen en varning.
Och 2023, ett år före det senaste avslöjandet, ska personer i socialdemokraternas partiledning ha varnats för att partiets lotter säljs med metoder som inte går att försvara, enligt uppgift till DN. Men ingenting gjordes.
Nu börjar jakten på nya intäkter, och kanske mer relevant för de demokratiska spelreglerna, ett sätt att hämnas.
Socialdemokraterna är övertygade om att Tidöpartiernas lagförslag grundar sig i en vilja att minska oppositionens chanser att vinna val. Som led i bevisföringen lyfts SD:s t-shirtar med orden ”Stoppa sosseriet” och löften om att ”dra åt pengakranen som finansierar socialdemokratin”.
”Vill vi ha ett politiskt klimat där vinnaren hämnas på förloraren när vallokalerna stängt?Svaret från regeringen var strax innan jul ett rungande ja” skrev oberoende socialdemokratiska Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, när reglerna för partipolitiska lotterier skulle skärpas.
Och Lindberg fortsatte med en uppmaning till framtida S-ledda regeringar, att i sin tur ”städa” i Svenskt Näringslivs förutsättningar att opinionsbilda.
På båda sidor blockgränsen ser partierna ut att kavla upp ärmarna. Frågan är om väljarna vinner på det.