Ingen partiledare som talat i Almedalen har varit färskare än nyss valda Simona Mohamsson, och frågan är om någon haft större problem redan vid start. Tur då att en drake lyfter i motvind, som det brukar heta.
För samma vecka som Liberalernas valberedning presenterade sitt förslag till partiledare såg nya siffror från ett antal myndigheter dagens ljus.
Den redan höga arbetslösheten steg med 66 000 fler arbetslösa jämfört med samma månad året innan, enligt SCB. Också utsläppen pekade uppåt. Naturvårdsverket konstaterade i en ny rapport att förra årets ökning med 7 procent var den största sedan 2010, då Sverige återhämtade sig från finanskrisen. Den branta ökningen är en konsekvens av Tidöregeringens politik.
Det är besvärliga siffror, framför allt för Liberalerna som både har klimat- och arbetsmarknadsministern i sitt stall av statsråd. Kanske just därför lös båda frågorna med sin frånvaro i Simona Mohamssons första Almedalstal.
I stället fokuserade L-ledaren på att folk i allmänhet ska skärpa sig – och på partiets enda stora fråga.
– Det är vi liberaler som alltid sätter skolan först. Skriv upp och låt stå! sa Mohamsson från scenen.
Och visst är det sant att vore det inte för Liberalerna hade skolpolitiken inte tagit lika stor plats den här mandatperioden. Det har fullkomligt exploderat av utredningar och arbetet har pågått i frenetisk takt för att sätta fart på den atlantångare Jan Björklund en gång åtog sig att vända.
Men fortfarande är det mycket oklart vilka resultat partiet kan visa upp på valdagen 2026. Med ett skälvande världsläge tornar Simona Mohamssons kanske största problem upp sig.
Just innan den nya L-ledaren talade i Visby kom nyheten att Israel hävdade att Iran brutit mot vapenvilan. Några timmar senare skedde nya israeliska attacker mot Iran. Med ett så osäkert ekonomiskt och säkerhetspolitiskt läge får Liberalerna svårare att förhandla fram mer resurser till skolan. Och resurser behövs.
Dessutom har partiets höga ambitionsnivå i skolfrågan redan fått stryka på foten flera gånger om.
Skolkoncerner ser fortsatt ut att kunna starta en våffelstuga om de går med överskott.
Den utlovade reformeringen av kösystemet blev för komplicerad för att hinnas med den här mandatperioden. Det Johan Pehrson kallar vinstförbud blir i praktiken ett förbud att ta ut vinst de första fem åren med Tidöregeringens förslag. Och skolkoncerner ser fortsatt ut kunna starta en våffelstuga om de går med överskott, trots att det i Tidöavtalet står att skolpeng bara ska gå till skolverksamhet.
När det gäller skolpengsutredningen, som var extra viktig för Liberalerna, är Tidöpartierna överens om att det inte blir något lagförslag av just den före valet. Varför? Moderaterna och Sverigedemokraterna var missnöjda med utredarens slutsatser.
Läs mer av Annie Reuterskiöld här.