– Har ni ansjovis?
Det är en fråga som många svenskar ställer i matbutiken just nu.
Redan förra året kom larm om ansjovisbrist. I år är läget ungefär lika illa. Det är just nu svårt att få tag på de eftertraktade burkarna som behövs för att få till sältan i julens Janssons frestelse.
Förra hösten gick det inte att få tag på de volymer av skarpsill som behövdes, uppger Orkla Foods, som producerar Grebbestads ansjovis. Det är den skarpsill som fiskades 2024 som nu ingår i årets burkar.
– Det berodde bland annat på att det var dåligt väder under fiskerisäsongen förra året. Så årets begränsade tillgång på ansjovis hänger ihop med förra årets fiske, säger Kajsa Petersson, kommunikationschef på Orkla.
Både Axfood och Coop uppger att det just nu finns ansjovis i butik, men inte i samma mängder som vanligt.
”Volymerna som finns är mindre än de vanligtvis brukar vara, och det kan till och från variera lite mellan olika butiker,” säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood i ett skriftligt meddelande.
Nu har en andrahandsmarknad för de små rosa burkarna tagit fart på alltifrån Tradera till Blocket och Facebook Marketplace.
På Tradera försöker säljare kränga burkar för tusentals kronor.
”Julen börjar närma sig. Så säkra er ansjovis!”, uppmanar en säljare på Tradera, som säljer tio burkar för 2 500 kronor.
Men Kajsa Petersson på Orkla Foods är skeptisk till andrahandsmarknaden eftersom ansjovis är en kylvara.
– Det är faktiskt helt tokigt. Det här är en kylvara. Det tror jag inte många tänker på när man lägger upp det på Blocket eller Tradera. Då bryter man kylkedjan, vilket kan påverka produktens hållbarhet, säger hon.
För den som inte har fått tag på ansjovis inför julen behöver det dock inte vara för sent. Både Axfood och Coop uppger att fler leveranser kommer att dyka upp i butikerna innan jul trots bristen. Matvarujättarna uppmanar folk att inte bunkra.
– Vi tycker att det är tråkigt. Det bästa är såklart att var och en köper efter sitt eget behov. Det räcker ju till fler om alla bara köper för det de ska använda, säger Linn Hultén, pressekreterare på Coop.
Man behöver inte heller bunkra till högtiderna nästa år. Fisket av skarpsill den här hösten har sett bättre ut, och vi kommer troligtvis inte uppleva samma brist då, enligt Orkla.
– Fisket i höst har börjat väldigt bra, så det ser väldigt positivt ut inför 2026, säger Kajsa Petersson.
Det har även dykt upp ett alternativ i butik för den som inte får tag på någon burk: ansjoviskryddad sill. Smaken är inte riktigt samma eftersom skarpsillen lagras hel med inälvor och huvud kvar, och sillfilén lagras när den redan är filead.
– Det är en annan typ av råvara, men med samma smakprofil. Man använder spadet, man hackar den lite finare och kan få en variant av Janssons frestelse, säger Kajsa Petersson.
Läs mer:
Lisa Magnusson: Genom att porta föräldrarna från lucia straffar man barnen
Dags för glöggfest – här är årets bästa flaskor















