Fakta. Aperitivo by Ingrosso
Adress: Sankt Eriksgatan 87, Stockholm.
Tel: 08-19 16 15.
Hemsida: www.aperitivo-ingrosso.se/
Öppet: Mån–sön 17–01.
Prisklass: Mellan.
Familjen Ingrossos krogimperium fortsätter att sprida sig över huvudstaden. Sedan tidigare driver Oliver Ingrosso den omåttligt populära Olli på Jakobsbergsgatan och de senaste åren har Emilio Ingrosso och hans fru Åsa öppnat en handfull restauranger med italienskt tema i City, på Söder och i Vasastan.
Nytillskottet i familjen, Aperitivo by Ingrosso på Sankt Eriksgatan, beskrivs som ett ärligt menat försök att komma ut ur den italienska komfortzonen. Några pastarätter har förvisso smugit sig in på menyn men i övrigt erbjuds svenska, franska och asiatiska smaker med enstaka mallorkinska inslag.
Att krögarna själva ser familjenamnet som ett säljande varumärke lär inte gå någon förbi. Ett av de senaste inläggen på restaurangens Instagram visar ägarens båda barn, popstjärnan Benjamin Ingrosso och superinflueraren Bianca Ingrosso, som matas med en av restaurangens pastarätter.
På menyn hintas om vilken rätt som är ”Emilios favorit”, och den prosecco som serveras på glas heter ”Amore Bianca” – från ägarnas eget märke. Även när vi ber om råd kring röda viner på glas är det just ägarens egna som gäller – antingen det lite fylligare Ingrossos Primitivo del Salento (195 kr), eller det lättare Ingrossos Toscana Sangiovese (150 kr).
Vi börjar kvällen med A bit of Mallorca (265 kr), fyra bitar spänstigt och oljigt katalanskt pan de cristal-bröd toppade med en röra på riven tomat. Tunt skivad Ibericoskinka av oklanderlig kvalitet serveras vid sidan av. Tyvärr är vitlökssmaken i tomatröran alltför påträngande och tar effektivt kål på övriga ingredienser.
Liknande fenomen noterar vi med carpaccion (195 kr) som består av flortunn oxfilé toppad med inlagd selleri, srirachamajonnäs och ett berg av rucola och parmesan. Här blir det totalt fel i balansen när ost och sallad helt tar överhanden och köttet bidrar mest med en fadd bismak.
Kokos- och pankofriterade jätteräkor (175 kr) ger ett aptitligt intryck, men det visar sig snabbt vara en villfarelse. Paneringen är frasig och fin men saknar liksom skaldjuren smaksättning. De tillhörande såserna, sweet chili och crème fraiche, är märkvärdigt oinspirerade och tillsammans med några sorgsna och meningslösa rucolablad blir det här en besvikelse.
Bättre är då creamy chantarelle delight (325 kr) som sägs vara den rätt Ingrossosyskonen matats med. Välkokt Sedaninipasta samsas med konjaksfräst oxfilé och kantareller i sås med provolone och parmesan. Det är en mustig rätt med mycket smak av konjak och svamp, vi hade dock önskat oss en diskretare sälta för att bli helt nöjda.
Ravioli royale (295 kr) sägs vara fyllda med anka och anklever men det är tyvärr inget som vi kan gå i god för att det stämmer. Fyllningen är minimal och pastakuddarna dränkta i en tung och fet parmesansås som tillsammans med ett artificiellt tryffelskum effektivt tar död på eventuella andra smaker.
Riktigt svaga är de halstrade pilgrimsmusslorna (365 kr) som trots fin stekyta efterlämnar en obehaglig och fiskig eftersmak. ”Det smakar fiskbullar”, sammanfattar en av KK:s utsända och det är – även om man uppskattar den rätten – i det här sammanget inget bra betyg.
Vid valet av posh panko chicken cordon bleu (315 kr) blir vi utlovade en rätt ”som på en riktig fransk bistro”. Kycklingfilén är fylld med gruyère och rökt skinka och fint friterad i panko, men vad som är ”posh” i denna rätt blir vi inte riktigt kloka på. Det intrycket understryks av den tillhörande senapssåsen, som är tunn och smaksatt som om senap vore en dyrbar ingrediens som man måste spara på.
Humöret höjs en aning när vi botaniserar bland desserterna och fastnar för mrs lemon (165 kr) som blir en fin avslutning på kvällen. Det är en krämig och väldigt söt maräng sprinklad med fänkålspulver och ringlad runt en frisk citronsorbet som vilar på en bädd av oemotståndlig sötsyrlig och krämig lemon curd.
Även mr chocolate (145 kr) får väl godkänt. En mjuk och saftig brownie som toppas med en kula vaniljglass och len kolasås. En tjusig skapelse där det estetiska uttrycket går hand i hand med smakupplevelsen.
Allt är bildskönt på Aperitivo by Ingrosso. Från generiska svartvita foton på vackra människor i köks- eller krogmiljöer som pryder de olika menyerna, till rätterna som ibland känns mer gjorda för att bli fotade än vad de är smakrika. Matsalen är elegant och påkostad med stora speglar som ger en känsla av rymd, och genom ett par av de runda borden växer grönskande träd som strävar upp mot taket.
Det är uppenbart att Aperitivo by Ingrosso har ambitioner att vara en krog som ligger i de övre delarna av mellanskiktet. Prisnivån är därefter. Men det blir snart lika uppenbart att anspråken inte motsvaras av någon betydande ambition i köket. Uppläggningarna är genomgående tjusiga men smaksättningen och kompositionerna är oengagerade. Det är inget fel med att erbjuda en palett av smaker från olika kök men det kräver omsorg om både urval och tillagning för att bli bra.
Vi anar att krögarna har en omfattande tilltro till att varumärket Ingrosso ska räcka för att locka till sig gäster. Med så mycket krogerfarenhet och muskler i ryggen har vi rätt att förvänta oss mer.
Alternativ. Om det är fullt
Här är tre andra krogar i närheten
95 m: Café Colette, Sankt Eriksgatan 90.
300 m: Portal, Sankt Eriksgatan 87.
400 m: Tehran Grill, Rörstrandsgatan 15.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!