Cristina Bernhardsson Ribeiro är verksamhetschef för Bergmanveckan och tycker att Ingmar Bergmans betydelse för skräckfilmen som genre är mycket större än man kan tro.
Hon räknar upp ”Vargtimmen” och ”Jungfrukällan” som exempel, men även de döda barnen som hemsöker Alexander i ”Fanny och Alexander”, spindelvarelsen i ”Såsom i en spegel”, och inslagen i ”Tystnaden” som utgjorde tydlig inspiration när David Lynch gjorde ”Twin Peaks”.
– De flesta associerar till död, ångest och familjedrama när de tänker på Bergman, men sällan till ren skräck. Men på spektrumet mellan skräckfilmernas rena B-produktioner och smal dramafilm tycker jag att Bergman har inspirerat åt båda hållen; skräckfilmer är ofta tematiskt vågade och tillåter sig att ta ut svängarna.
Att årets tema är skräck märks bland annat i att Noomi Rapace gästar och berättar om bland annat sin roll i skräckfilmen ”Lamm”, men även i urvalet av filmer: om kvällarna visar man från klockan 22 verk under vinjetten ”Summer midnight mania”: bioaktuella norska bodyhorrorfilmen ”Ugly stepsister” och en nypremiär av ”Possession”, till exempel. Årets invigningsfilm är ”Hemmet”, efter Mats Strandbergs roman, som är inspelad på Gotland.
– Dessutom visar vi ”Vargtimmen” på Bergmans egen biograf i vargtimmen, alltså klockan 04. Men vi har även panelsamtal om Bergmans inverkan på skräckfilmen, säger Bernhardsson Ribeiro.
Är det något annat du vill lyfta?
– Dels är det väldigt roligt att vi tisdag–fredag visar kommande SVT-serien ”Tordyveln flyger i skymningen” på förmiddagarna, den får smygpremiär hos oss. Jag vill även slå ett slag för punkten ”Tala film, tala liv!” I år visar vi ”Vargtimmen” och promenerar upp till Fårö kyrka där publiken tillsammans med manusförfattaren Peter Birro och prästen och filmvetaren Marjut Ervasti diskuterar grundläggande frågor i vår existens. Det brukar bli otroligt fina samtal.
Bergmanveckan på Fårö pågår i år den 23–27 juni.
Läs mer om film.