Rapparen Yasin är en av Sveriges mest strömmade artister. Sedan han debuterade 2019 har han både blivit Årets artist på P3 Guld och vunnit en Grammis för årets hiphop.
Samtidigt har Yasins kopplingar till gängkriminalitet och låttexter om ämnet återkommande gett upphov till debatt och kritik. Han har avtjänat två fängelsestraff, för grovt vapenbrott och för förberedelse till människorov.
Nu ska rapparen göra sina första spelningar i Sverige på nio år. Det handlar om tre festivaler i sommar: Trädgården festival i Kristianstad, Brännbollsyran i Umeå och Alive festival i Borlänge.
Reaktionerna på bokningarna har varit tudelade. I det ena lägret finns glada fans och försvarare av den fria kulturen. I det andra: kritiker mot en ”romantisering av gängkriminalitet”, däribland politiker och polis.
Både i Umeå och Borlänge har kommunerna valt att dra tillbaka sponsring för respektive festival på grund av Yasinbokningarna. De menar att det handlar om deras värderingar och vad kommunen kan sätta sitt namn på.
– Även om Yasin nu har gjort avbön har han kopplingar till gängkriminella miljöer som inte överensstämmer med det vi vill verka för. Vi har precis skrivit på ett avtal med polisen om att vi som kommun ska motverka kriminalitet, säger Umeå kommuns näringslivsdirektör Peter Juneblad.
Han förstår invändningarna om att till exempel kommuner inte ska styra kulturen och menar att det har varit ett väldigt svårt beslut att fatta.
– Första känslan var att vi aldrig på något sätt borde lägga oss i bokningar av enskilda artister. Det är en ohållbar dörr att öppna. Men det här är ett tjänstemannabeslut, inte politikens, och vi känner inte att skattemedel kan läggas på det här, säger han.
Lösningen blev att dra in den ovillkorade sponsringen i form av 450 000 kronor i evenemangsstöd. I stället läggs pengarna på trygghetsskapande åtgärder, som tält som delar ut vatten och trygghetsvärdar på bussar.
– Det är en markering, men det är också någon slags kompromiss. Brännbollsyran är jätteviktig för oss som kommun, säger Peter Juneblad.
Borlänges ordförande för kommunstyrelsen Erik Nises (S) slår däremot ifrån sig att indraget av sponsringen på grund av Yasin skulle bryta mot principen om armlängds avstånd.
– Det här är något som man måste kunna diskutera utan att hamna där. Låter man den bli en allenarådande princip blir det en värdelös floskel, säger Erik Nises.
För Alive festival handlar det om att Borlänge kommun drar in sponsringen på 150 000 kronor. Festivalen arrangeras fortfarande på kommunens mark.
Arrangörerna för Brännbollsyran, Trädgården festival och Alive festival motiverar sina bokningar av Yasin med hans stora genomslag och popularitet som artist. De berättar alla om positiva reaktioner från kundgruppen.
– Vårt inlägg på Instagram om Yasinbokningen blev vårt mest lajkade någonsin, berättar Peter Arkhult, vd för Homerun festivals som arrangerar Brännbollsyran.
Trädgården festival har inget avtal med kommunen i år. Enligt Ylva Schnorrenberger, som sitter i festivalledningen, ska det inte ha med Yasin att göra. Hon är kritisk mot att kommuner drar in bidrag på grund av en artistbokning.
– Det är bekymmersamt när politiker och tjänstemän ska gå in och censurera eller skapa villkor för vilka artister och vilken kultur som vi får jobba med.
Ylva Schnorrenberger håller inte med de kritiker som menar att Yasin glorifierar kriminalitet, utan ser det snarare som en beskrivning av den verklighet som rapparen lever i. Hon får medhåll av Peter Arkhult, vd för Homerun festivals som arrangerar Brännbollsyran.
– De flesta rappare i Sverige har utländsk bakgrund och har vuxit upp i tuffa miljöer, det är klart att de skildrar den verkligheten. Ska vi jobba med inkludering tror inte jag att lösningen är att försöka stoppa kulturyttringar. Det blir en fråga om armlängds avstånd mellan det offentliga och kulturen, säger han.
Arrangörerna lyfter också det faktum att Yasin nu har avtjänat sitt fängelsestraff.
– Han har tagit avsteg och fokuserar i dag på musiken. Möjligheten till ett nytt och bättre liv måste finnas. Det är ju den rättstaten vi har, och då måste vi efterleva den, säger Ylva Schnorrenberger.
Att man inte skulle tro på att ge människor en andra chans förfäktar Erik Nises, ordförande för kommunstyrelsen i Borlänge.
– Som kommun jobbar vi med det varje dag genom sociala insatser, med stöd för personer med missbruksproblematik och en avhopparverksamhet. Det här är ett extremt fall med en person som har koppling till en gängkonflikt där människor har mördats, säger han.
Patrik Schultz, vd för Dala live som arrangerar Alive festival, berättar att många biljettköpare har varit oroliga för att man ska ställa in Yasinspelningen på grund av att kommunen dragit in sitt ekonomiska stöd.
– Det är kids i tonåren som har hört av sig, familjer som ska åka hit tillsammans, en lärare som dragit ihop hela sin skolklass för att åka hit, säger han.
Ingen av festivalerna planerar dock att avboka rapparen. Varken Alive festival eller Brännbollsyran står och faller med kommunernas bidrag.
– Men ytterst kan det ju få konsekvenser i form av vad man väljer för artister till framtida festivaler, såklart, säger Peter Arkhult på Homerun festivals.
Läs mer:
Mohamed Yussuf: Jag har inte skrivit Yasins biografi
Johannes Klenell: Håll i er, Yasindebatten är inte Perssons första rodeo