Vita huset har publicerat en lång lista över alla tullar som ska gälla för varor som importerats från 185 länder och territorier över hela världen. Där återfinns bland annat Kina, EU och Japan – samt vulkanön Norfolk Island, med drygt 2 000 invånare.
Visserligen skeppas varje år frön från Kentia-palmer till ett värde av nästan motsvarande tio miljoner kronor från Norfolkön, mest till Europa. Men beskedet om tullarna möttes ändå av förvåning på ön mellan Nya Zeeland och Nya Kaledonien, där de flesta lever på turism.
– Norfolkön är en liten prick i världen, säger Richard Cottleby.
Australiens premiärminister Anthony Albanese kommenterar tullarna med att landet som helhet klarar sig undan bra, med 10 procent, jämfört med till exempel EU och Kina. Han kan dock inte förklara varför Norfolkön hamnar på en högre nivå.
– Senast jag kollade var Norfolkön en del av Australien, säger han till ABC News, och tillade att dessa separata tullar mot enskilda öar var ”oväntade och lite märkliga”.
Gye Duncan, som driver en skattekonsultfirma på ön, bedömer att tullarna ändå inte får någon effekt eftersom det knappt exporteras något till USA.
– De vet förmodligen inte ens var Norfolkön ligger. Det måste ha blivit något fel, säger han till Reuters.
På listan finns även australiska Heard- och McDonaldöarna, som inte har några invånare. De beläggs ändå med 10-procentiga tullar, skriver Politico, trots att där bara bor pingviner.
Enligt Vita huset är de små öarna med på listan för att de är australiska territorier, skriver Politico.
Listas gör även de norska öarna Svalbard och Jan Mayen, som belagts med tullar på 10 procent, samtidigt som tullarna mot Norge är 15 procent.
Läs mer:
Carl Johan von Seth: Världen är uselt förberedd på Trumps totala tullraseri
von der Leyen: Vi jobbar på motåtgärder