I slutet av maj samlade Aivi Luik kraft och slog numret till Tony Gustavsson. För Australiens dåvarande förbundskapten berättade den 39-åriga landslagsveteranen att hon inte skulle vara tillgänglig för spel i sommarens Paris-OS.
Det var inte av åldersskäl, skada eller för att hon inte ansåg sig platsa. I själva verket drömde hon om att få spela OS och hon visste att detta skulle vara hennes sista chans.
Men det där mejlet hon öppnat i mobilen när hon några veckor tidigare satt i rehabrummet på Häckens träningsanläggning på Hisingen hade fått henne att fatta det svåra beslutet. Hon visste att hon inte skulle kunna komma 100 procent förberedd till OS-turneringen – och hon visste att om innehållet i mejlet läckte ut under OS skulle det kunna påverka hela lagets insats.
Mejlet var från Nado Italia, Italiens nationella antidopningsbyrå, och hon anklagades för dopningsbrott. För den australiska podcasten The Sports Ambassador berättar Luik om dagen då hela hennes värld vändes upp och ner.
– Det var en stor, stor chock för mig. Folk som känner mig vet att jag aldrig skulle fuska och begå ett dopningsbrott, säger hon och faller i gråt under sändningen.
Nu är hon avstängd i tre månader fram till den 16 oktober och missar hela den allsvenska slutspurten.
Det här skulle kunna vara ännu en artikel om en dopningsdömd idrottare med svajiga bortförklaringar, men det är en historia om en fotbollsspelare som litat på en läkare och på sin klubb och den är en påminnelse om elitidrottarens ansvar och att man inte behöver bli påkommen med något otillåtet i kroppen för att bli avstängd.
Vintern 2022 hade Luik prövat det mesta för att komma till rätta med en ryggskada hon ådragit sig i gymmet. Ledningen i hennes italienska klubb Pomigliano beslutade att skicka henne till en specialist. Läkaren gav henne en kortisoninjektion. När Pomigliano mötte Sassuolo den 2 april hade Luik fortfarande ont i ryggen och blev kvar på avbytarbänken hela matchen. Sedan började kalabaliken.
Den internationella antidopningbyrån Wadas regler kring kortisonpreparat kan även för en läkare vara snåriga och reglementet förändrades från och med 1 januari 2022, bara månader före den ödesdigra matchen.
Det preparat som Luik fick är förbjudet av Wada om det tas under tävling, vilket inom fotbollen betyder att det inte får ges till idrottaren matchdagen. Det går dock att söka akut medicinsk dispens, men då ska det ske i förväg och ett speciellt formulär ska användas.
Luik fick injektionen fyra dagar före matchen och då är processen en annan. Om spelaren testas positivt för substansen i samband med matchen går det att ansöka om dispens i efterhand. Läkaren ska då visa att spelaren har rätt att använda preparatet och att behandlingen skett i förtid.
Luik testades aldrig i samband med matchen, men eftersom läkaren/klubbledningen skickat in en dispensansökan i förväg bedömde den italienska antidopningsbyrån det som att hon hade preparatet i kroppen vid tävlingstillfället. Att hon inte spelade en enda minut hade ingen betydelse. Det räckte med att hon stod med i laguppställningen.
Pomigliano fick sin felaktiga dispensansökan i retur och klubben meddelade Luik att hon inte skulle kunna spela de resterande matcherna av säsongen. Hon blev besviken, men trodde att saken var ur världen. Sedan lämnade hon Italien och skrev på för Häcken.
– Så här i efterhand inser jag att jag borde ha sökt juridisk hjälp redan då, säger hon i podcasten.
Senare kallades hon till förhör och i juli 2024, två år efter händelsen, dömde Nado Italia henne till tre månaders avstängning, det kortaste straffet för den här typen av förseelse.
I veckan kunde hon äntligen förklara för alla som undrat varför hon inte deltagit i Häckens matcher på senare tid. Hon säger att historien lärt henne att dopningen inte är svart eller vit och uppmanar alla idrottare att ta större eget ansvar, särskilt när det gäller medicinska dispenser.
– De flesta fotbollsspelare har fått minst en sådan här injektion under sin karriär och läkaren tar hand om allt. Efter att ha gått igenom det här inser jag hur viktigt det är att vara med i processen och förstå vad som händer kring dig, säger Luik.
Sadesh Balasingam är BK Häckens lagläkare och har följt fallet på nära håll. Han medger att reglerna kring kortisonbehandlingar kan uppfattas som komplicerade och därför brukar han konsultera Antidoping Sverige om han känner sig osäker.
Balasingam anser att det är den italienska klubbens schabbel som försatt Luik i den här situationen och betonar att om klubben gjort en korrekt tolkning av reglerna och inte skickat in en dispensansökan hade det inte blivit något fall. Han hävdar också att formuläret var felaktigt ifyllt och att klubben trots upprepade påstötningar från Nado Italia inte inkommit med kompletterande uppgifter.
– Därför menar jag att det här snarare borde leda till konsekvenser för läkaren och klubben än idrottaren, säger Balasingam.
Han är också kritisk mot att Nado Italia gjort det han menar är en unik tolkning av reglerna.
– Antidopningsarbetes syfte är att skydda de rena idrottsutövarna. Den här domen går emot det och den riskerar att skapa en praxis som strider mot Wadas reglemente, säger Balasingam.
Luik är tacksam för det stöd hon fått från BK Häcken.
– Det hade varit enkelt för klubben att riva mitt kontrakt. I stället har alla ställt upp på min sida, säger hon i podcasten.
Häckens klubbchef Marcus Jodin lider med sin spelare och säger att det när man fick omständigheterna kring fallet klara för sig kändes självklart att stötta henne.
Luik och hennes advokat överväger nu om hon ska överklaga sitt fall till Cas, idrottens skiljedomstol, men hon tvekar eftersom det är en kostsam och energikrävande process.
Jodin menar att Luik inte borde behöva stå för dessa kostnader, utan att det borde ligga i Wadas intresse att få fallet prövat. Samtidigt poängterar han att även om Luik skulle få personlig upprättelse kvarstår det faktum att hon varit avstängd och att Häcken inte kunnat använda sin nyckelspelare under stor del av säsongen.
Enligt Jessica Wissman, avdelningschef på Antidoping Sverige, är fallet Luik minst sagt ovanligt.
– Vi känner inte till något liknande fall, men vi utesluter inte att det kan finnas, det är ju inte alla beslut som offentliggörs, säger Wissman och förklarar att Antidoping Sverige inte bedömer sig ha mandat att ta fallet till Cas.
– Om inte idrottaren själv har möjlighet att överklaga, så är det framför allt Wada som har den rollen och har resurserna till det, säger hon.
DN har utan framgång sökt ledningen för den italienska klubben Pomigliono för en kommentar. I fjol tog klubben det drastiska beslutet att dra sig ur damernas Serie A efter bara sex omgångar. Som motiv gav man bland annat en i klubbens tycke usel domarinsats i en match mot Sampdoria.
En källa uppger för DN att klubben haft flera ärenden hos Nado Italia. En talesperson för Nado Italia skriver i ett mejlsvar till DN att man eftersom fallet fortfarande kan komma att överklagas är förhindrad att kommentera det.
Bakgrund.Olika domar för samma förbjudna preparat
Vid flera uppmärksammade dopningsfall har samma preparat lett till både friande och fällande domar.
* Tennisstjärnan Jannik Sinner undgick nyligen avstängning efter att han vid två tillfällen ertappades med den anabola steroiden clostebol i kroppen.
Italienaren stängdes av tillfälligt från turneringen i Indian Wells, men efter en utredning av organisationen International Tennis Integrity Unit (ITIA) friades han. Sinners förklaring var att han fått i sig steroiden via sin fysioterapeut när denne behandlade honom med en spray, som de inte visste innehöll den förbjudna substansen.
* Clostebol är samma substans som den norska skidstjärnan Therese Johaug testades positivt för 2016. Johaug använde en salva som hon ordinerats av sin landslagsläkare och dömdes först till ett års avstängning. Den förlängdes senare till 18 månader.
* I våras avslöjades att 23 kinesiska simmare inför OS i Tokyo 2021 lämnat positiva tester för små mängder av den förbjudna substansen TMZ. De friades eftersom de ansågs ha fått i sig preparatet via mat på det hotell de bodde på.
* TMZ är samma preparat som den ryska konståkerskan Kamila Valieva fälldes för i samband med vinter-OS 2022. Hon blev avstängd i fyra år.