– Azerbajdzjan utnyttjar klimatmötet för grönmålning (greenwashing). Och EU går med på det. Det är mycket svårt att förstå, säger den armeniska klimataktivisten Arshak Makichyan.
Senast träffade jag Makichyan i Moskva år 2019. Då var han rysk medborgare och en av Rysslands fåtaliga klimataktivister. Varje fredag stod han på Pusjkintorget i centrala Moskva och demonstrerade för klimatet.
Efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 deltog Makichyan i demonstrationer mot kriget. Han insåg emellertid snabbt att det blev för farligt och lämnade Ryssland för Berlin.
Makichyan har fått ackreditering av FN som observatör på klimatmötet i Baku den 11–22 november via en armenisk miljöorganisation. Men han kan inte åka – Azerbajdzjan vägrar att ge honom visum. Det beror, enligt Arshak Makichyan, på att han engagerat sig för armenierna som tvingats lämna Nagorno-Karabach efter att Azerbajdzjan tog tillbaka området 2023.
I skuggan av Ukrainakriget och med Turkiets benägna stöd införde Azerbajdzjan först en blockad av Nagorno-Karabach – ett omstritt område som de jure tillhör Azerbajdzjan – och anföll därefter området i september 2023. Den armeniska befolkningen, som har bott i Nagorno-Karabach i över 2 000 år, tvingades fly till Armenien. Omkring 120 000 personer som lämnade sina hem har inte fått återvända.
Det är orimligt, anser Makichyan, att Azerbajdzjan nu kan tillåtas vara värd för det globala klimatmötet utan att dessa människorättsbrott diskuteras.
– EU gör ingenting. Det första Ursula von der Leyen gjorde efter det ryska anfallet mot Ukraina var att resa till Baku och skaka han med president Alijev, säger Arshak Makichyan.
Det ryska anfallskriget mot Ukraina ledde till att EU började importera fossilgas från Azerbajdzjan, för att ersätta den ryska gasimporten. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen besökte Baku i juli 2022 och kom överens om att EU ska importera minst 20 miljarder kubikmeter fossilgas från Azerbajdzjan under de närmaste 15 åren. Det ledde till att bland annat ett femtiotal franska politiker skrev ett öppet protestbrev.
Arshak Makichyan har inga förhoppningar om att EU-beslutsfattare kommer att hålla frågan om armeniernas rätt att återvända till Nagorno-Karabach på agendan i Baku. Azerbajdzjan är en diktatur utan fria val, som styrs med järnhand av president Ilham Alijev och hans familj.
– Det är märkligt hur man låter länder som är beroende av sin oljeexport hålla klimatmöten. Det senaste hölls i Förenade arabemiraten. Nu i Azerbajdzjan. Varför håller man klimatmöten i länder vars enda intresse är att få fortsätta exportera olja och gas? undrar Arshak Makichyan.
Makichyan anser att EU frivilligt gör sig till gisslan för olika diktaturer; först Ryssland och nu Azerbajdzjan.
– Det är som om EU inte förstår sin egen potential. De skulle kunna föra en helt annan politik.
Efter att Arshak Makichyan hade flytt till Berlin fråntog Ryssland honom hans medborgarskap. Dessutom straffades även hans familj.
– Min pappa och två bröder förlorade också sitt ryska medborgarskap. De fick tre dagar på sig att lämna Ryssland.
I runt ett år levde Makichyan utan medborgarskap. Nu har han lyckats få ett armeniskt pass och bor i Berlin. Han är utbildad violinist från Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva, men har gett upp sin karriär inom musiken och istället börjat studera internationella relationer.
– Jag har fått lära mig hur det är att leva utan pass. Det var jobbigt, och det värsta är att Ryssland även straffade min familj. Men samtidigt håller ryska armén på att jämna ukrainska städer med marken, och hundratusen människor från Artsach (Nagorno-Karabach) har förlorat sina hem. Det har lärt mig en sak: man måste helt enkelt bry sig om politik.
Fakta.FN:s klimatmöte COP29
Den 11–22 november håller FN klimatmöte, COP29, i Baku. Det är ett möte som hålls årligen för att följa upp hur världens länder förverkligar Parisavtalet.
I slutet av 2023 fick Azerbajdzjan värdskapet för COP29, ett beslut som har kritiserats av människorättsorganisationer eftersom Azerbajdzjan är en diktatur där det fria ordet begränsas och oliktänkande förföljs. Freedom Index, en FN-stödd demokratiorganisation, ger Azerbajdzjan betyget ”icke-fritt”.
Azerbajdzjan är ekonomiskt helt beroende av sin olje- och gasutvinning.
Läs mer:
Kristersson nobbar klimattoppmötet
Flera världsledare skippar FN:s klimatmöte