Martin Falk var 14 år och skulle söka praktikplats. I stället för att hamna på Ica Cypressen eller den lokala pizzerian i Brålanda, den lilla uppväxtorten i Dalsland, skickade han iväg en drös mejl.
Mottagare var samtliga klubbar i de fyra högsta engelska fotbollsligorna, från Premier League till League Two. Han fick två svar.
– Arsenal skrev väl typ: ”Hej, nej.”
– Everton skrev väl typ: ”Det är bara att komma, vi fixar allt.”
Först var det nog ingen som riktigt trodde på tonåringens rätt storslagna planer, varken i skolan eller på hemmaplan.
– Men sedan började de förstå att det var på riktigt, och då fick jag åka över. Jag fick se hela föreningen där. Fotbollsdelen, marknadsdelen – allting.
– Det var en otroligt rolig vecka.
Kanske var det också där drömmen om tränaryrket började gro på riktigt hos Martin Falk.
– Bandyn var ju rätt liten, så där fanns kanske inte så många steg att ta. I fotbollen finns det så extremt många steg att ta, säger han.
Ja, det var nämligen inte bara fotboll som var grejen till en början. Den aktiva karriären som idrottare, den bestod av många brutna fingrar som lovande bandymålvakt.
Drygt två mil från lilla Brålanda ligger nämligen bandynästet Vänersborg, där Martin Falk inledde karriären, som sedan tog honom vidare till Sandviken – och två SM-guld. Men snart var tiden mellan bandystolparna över, trots att han rätt nyligen passerat 20-strecket.
– Jag älskade verkligen att spela bandy, men fotbollen har alltid varit lite av en större dröm, så det blev att jag verkligen satsade på det, säger Martin Falk.
När han nu fått sitt första allsvenska huvudtränarjobb gör han det, trots att han nyss fyllt 30, med gott om erfarenheter i ryggsäcken. Där finns sejourer, med olika uppdragsbeskrivningar, i klubbar som Västerås SK, Sandviken, AIK och nu senast Malmö FF.
– Det har väl gått sex, sju år sedan jag började träna ett ungdomslag, och nu är det tredje året i allsvenskan, konstaterar Martin Falk.
– Så det har gått fort – men det är roligt, och det gäller att fortsätta, tror jag, även om det går fort, att reflektera kring varför det har gått som det har gått.
Vad tror du det är som gjort att du lyckas hittills?
– Nyfikenhet, kanske. Jag har alltid försökt att besöka många tränare.
Flera av de som han numera kan titulera allsvenska tränarrivaler finns på den listan.
– Stefan Billborn (IFK Göteborg), bland annat, som jag besökte när han var i Hammarby.
Han har också kontakt med andra unga tränarförmågor som Alfred Johansson (Rosenborg, Norge) och Fabian Hürzeler (Brighton, England).
– Det handlar väl om att alltid söka ny kompetens, och utveckla min egen kompetens. Att reflektera mycket och hela tiden ha höga ambitioner. Jag tror att jag är väldigt driven som person. För att jag har alltid sökt…
Martin Falk letar efter rätt ord.
– Inte nästa steg kanske. Men nästa utvecklingspunkt för mig själv.
30-åringen kom till ett IFK Norrköping där kris inte är ett för starkt ord att använda för att sammanfatta läget. Efter SM-guldet under Janne Anderssons ledning 2015 har föreningen famlat, och i våras kom beskedet att bokslutet för 2024 visade på 43,8 miljoner kronor minus.
– Vi har inte lyckats sälja spelare under en ganska lång tid. Det påverkar resultatet kraftigt, konstaterade klubbchefen Michael Sturehed, som sedan dess fått lämna sin post.
IFK Norrköping slutade på elfte plats i den allsvenska tabellen i fjol.
Nu ska unga förmågor få chansen att blomstra – men tro inte att för många uteblivna segrar kommer att tolereras för den sakens skull.
IFK Norrköping är en klassikerklubb med allsvenska mått mätt. Där finns 13 SM-guld i pokalhyllan, och förväntningar som är betydligt högre än en mittenplacering eller ett säkrat kontrakt.
– Jag tycker inte det behöver vara motsatsförhållanden. Att vi ska vinna matcher på kort sikt och bygga något på lång sikt, säger Martin Falk.
– Men det gäller att hitta en balans i det också. De (unga spelarna) ska inte känna att de bär Norrköping och klubben på sina axlar.
Var det självklart för dig att ta jobbet?
– Jag förde diskussioner med Malmö (där Falk var assisterande tränare) om att förlänga, och var väl rätt inställd på det innan det här dök upp. När det gjorde det så kändes det väldigt rätt.
– Jag kände att jag var väldigt redo för att göra det här. Hade jag inte känt det hade jag aldrig tagit uppdraget. Jag älskar också att det finns det här trycket som det gör i en sådan här klubb. Supportrar och en stad som bryr sig.
Andreas Alm fick sparken i början av december i fjol. När det började tisslas om att det kanske var Martin Falk som skulle bli ersättaren i ”Peking” noterade vissa vilka artister som fanns under fliken ”nyligen spelade” på hans Spotifykonto.
Markus Krunegård, Den svenska björnstammen och Eldkvarn. Gemensam nämnare: Norrköping.
Martin Falk sittandes med musik sprungen ur Norrköping i sina hörlurar för att förbereda sig för sitt nya fotbollsgig – givet 30-åringens ambitionsnivå är det inte en orimlig bild att måla upp.
Men den stämmer faktiskt inte riktigt.
– Nja. De tänker det, men jag har faktiskt alltid lyssnat mycket på Björnstammen och Krunegård. De ligger alltid i toppen år efter år på mina mest spelade, säger han.
– Men det jag gjorde var att jag försökte lära mig om klubben och om staden.
Martin Falk fortsätter in i en liten utläggning.
– Första dagen när jag kom hit fick jag en bra rundvandring av (marknadschef) Mats Willner, som berättade om kulturen och historien. Det gör det också enklare att förstå supportrarna, vad de vill ha av spelarna på planen. Norrköping är en arbetarstad. Det gäller att jobba hårt, och det är viktigt att spelarna och vi ledare förstår det.
– För att vi förvaltar ju ett förtroende vi fått. Jag tycker att det är viktigt att förstå hela kontexten kring en fotbollsklubb för att också kunna ge något tillbaka.
IFK Norrköping vann årets allsvenska premiär mot nykomlingen Öster med 4–3. På söndag väntar AIK i omgång två.
Läs mer:
Storfavoriten, nyförvärven och profilerna – allt du behöver veta om allsvenskan 2025
Martin Falk ny huvudtränare i IFK Norrköping