Thailändare som genom åren har utnyttjats i de svenska bärskogarna har fått myndigheterna att dra rejält i bromsen inför årets säsong. I år kom bara 1 200 thailändska bärplockare, ungefär en fjärdedel av antalet som kommit under de senaste åren.
Ett hårt slag mot bärindustrin, men en öppning för europeiska friplockare. Privatpersoner kan plocka bär i skogarna med stöd av den svenska allemansrätten och sedan sälja vidare till bäruppköpare, som ofta rensar och säljer vidare bären till en större grossist.
Och i år finns stora pengar att tjäna.
Uppgifter som DN tidigare tagit del av från det thailändska arbetsministeriet visar att nästan hälften av de thailändska bärplockarna gjorde en förtjänst på mellan 9 000 och 15 000 kronor efter att ha jobbat drygt två månader i Sverige sommaren 2022.
Det är lika mycket som Maria Suta från Ukraina kan tjäna på mindre än en vecka under årets bärsäsong i Sverige.
– Jag har inget annat jobb just nu och behöver skicka pengar till min dotter som studerar och till min son som är i kriget hemma i Ukraina.
DN träffar henne i Hällnäs i Västerbottens inland, en timmes bilfärd från Umeå. Hon har rest hit i omgångar i flera års tid, bland annat för att tjäna pengar som bärplockare.
I år är förtjänsten ovanligt bra eftersom situationen med de thailändska bärplockarna lett till betydligt mindre volymer plockade bär, samtidigt som efterfrågan är fortsatt hög.
Då rusar priserna.
En snabb kontroll i listorna på uppköpet i Hällnäs visar att Maria Suta bara under de senaste dagarna plockat flera hundra kilo bär.
Eftersom priserna för blåbär och lingon den här säsongen är uppemot 28 respektive 18 kronor per kilo – ungefär dubbelt så mycket som de senaste åren – innebär det att hon kan tjäna flera tusen kronor per dag. Vissa dagar uppemot 3 000.
Det gör bärplockningen till det mest välbetalda jobbet hon någonsin haft, trots att hon inte är anställd av någon, inte behöver någon formell utbildning och kan välja när hon vill arbeta. Dessutom får privatpersoner tjäna 12 500 kronor på bärplockning i Sverige utan att behöva betala skatt.
Trots detta är bäruppköparen Krystyna Felczak tveksam till att situationen kommer leda till en rusning till bärskogarna bland svenskarna.
– Det dröjer nog, om det ens någonsin kommer att ske igen. Ni kanske har det lite för bra.
Hon tror desto mer på arbetare från Ukraina, Polen och andra delar av Europa. Lite som det var förr, innan det kom tusentals thailändska bärplockare varje år.
– Thailändarna är starka och effektiva. Det spreds rykten om att konkurrensen var för hård, att det inte var lönt att komma hit.
Nu sprids i stället ryktet om att det finns mycket pengar att tjäna i de svenska bärskogarna i takt med en minskad konkurrens och högre priser.
– Jag räknar med att det sker en stor förändring nästa år.
Bärföretagare som DN pratat med har uttryckt farhågor om att oseriösa aktörer från europeiska länder utnyttjar situationen eftersom de inte passerar samma kontrollinstanser som de thailändska bärplockarna.
– Men alla som jobbar med bär har känt av myndigheternas betydligt hårdare kontroller för att få ordning på branschen. De som är starkast och bäst kommer att överleva, säger Krystyna Felczak.