”Är ni laddade för att möta framtiden?!”
Ett entusiastiskt batteriskämt i sann Göteborgsanda landar väl i premiärminglet på den nya batteriskolan. Politiker, tjänstemän, näringslivets representanter, utbildare och elever höjer sina glas med alkoholfritt bubbel.
– Det här vittnar om vilken roll optimismen har i vår stad, säger Jonas Attenius från kommunstyrelsen.
Satsningen på ett lärocenter var det offentligas stora bidrag när Volvo och Northvolt lovade lägga en batterifabrik här i stan. Det första spadtaget för fabriksbygget ute i Torslanda togs förra våren och siktet var då inställt på en verksamhet med 3 000 anställda.
Men i slutet av oktober tog Volvo Cars på egen hand över hela fabriksprojektet när krisdrabbade Northvolt sparkades ut och beskedet var då att lokalerna kanske skulle komma att användas till något annat än vad som ursprungligen var tänkt. Tills i dag finns inga andra besked.
Men skolan är klar.
– Vi vet inte var saker ska byggas. Men vi vet att vi kommer behöva kunskap, säger miljöpartisten Madeleine Jonsson från regionen.
– I framtiden kommer vi att kunna svara att vi satsade på kunskap, och det är ett val vi alltid kommer att kunna försvara.
Redan på måndag kommer de första 60 eleverna. De består av redan anställda som behöver vidareutbildning. Skolan är organiserad att kunna ta emot allt från förskoleklasser på studiebesök till fabrikschefer som behöver förstå produktionen mer på djupet. En utbildning kan pågå som kortast i 20 minuter och som längst i 20 veckor.
En som lovar nyttja centret är platschefen för Volvos Torslandafabrik, Magnus Olsson.
– Jag kan inte uttala mig om den stora nya fabriken, där det var tänkt att man skulle framställa de ”små blå delarna” till batterierna. Men vi har redan nu behov av 300-400 anställda i nästa steg – när vi sätter ihop de ”små blå” med ett ”guldbestrött klister”. För Volvo Cars är det här jätteviktigt, säger han.
Jonas Attenius (S) säger att han inte ser något annat val än att öppna skolan, trots att branschen runt om svajar.
– Det är ett hack i kurvan, visst. Men det är inget snack om saken att detta behövs på lång sikt. Och skillnaden för oss – jämfört med Skellefteå – är att vi har en enormt stabil garant i botten, genom Volvo, säger han.
Den nya skolan ska drivas av utbildningsanordnaren Göteborgs Tekniska College, GTC, under de fem första åren men sorterar administrativt under Komvux. Den förvaltningen fick en ny chef i måndags och under invigningsceremonin var det han som fick äran att klippa det blågula bandet.
– Jag är glad och stolt. Vilken vecka! sa Lars Durfelt med saxen i handen.