Det var i maj som mejlen började trilla in, både till henne själv och till SR-programmet ”Fråga Agnes Wold”, där läkaren och professorn dissekerar hälsomyter.
”Är det sant det du säger om vaskulär rengöring? Kan jag lägga av med mina mediciner mot högt blodtryck och hjärtsvikt?”, skrev en inskickare.
”Har beställt produkten som rekommenderades för avmaskning”, skrev en annan.
I ett av mejlen fanns en länk till en video där en person som påstås vara Agnes Wold rekommenderar preparat som ska göra användaren fri från parasitinfektioner.
– ”Jag” säger tydligen att jag har sett fruktansvärda avlagringar i blodådror när jag obducerar på Karolinska. Och att man kan ta det här preparatet som ska hjälpa.
Klippet är i själva verket skapat av bedragare med hjälp av artificiell intelligens, AI. Agnes Wold är inte den enda kända läkaren som drabbats. Polisen gick tidigare i juni ut och varnade för bedrägeriformen. I nuläget finns ett tiotal anmälningar kopplade till filmerna, både från utsatta läkare och lurade kunder.
Från filmerna, som sprids i sociala medier, uppmanas köparen att klicka sig vidare till andra sajter för att lägga en beställning. Då har betydligt högre belopp än utlovat dragits från korten, berättar Johan Halling, brottsförebyggande samordnare vid polisen.
– Produkten ska kosta hundralappar, men flera tusen kronor har dragits. Sannolikt stjäls också kortuppgifterna. Det hade kunnat gå betydligt värre om korten inte spärrats, säger han.
En annan läkare som utnyttjas är tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell, som har uppmärksammat Folkhälsomyndighetens säkerhetsavdelning på filmerna. Videorna finns i flera varianter. I en av dem pratar den AI-genererade Tegnell om behandling av diabetes, i en annan om astma.
– Att jag drabbas kan jag leva med, men det är väldigt tråkigt att det skapar falska förhoppningar för människor med stora hälsoproblem.
Både Anders Tegnell och Agnes Wold har förståelse för att människor går på filmerna.
– Mitt hjärta blöder för de här 70-åringarna som har problem med blodkärlen och som blir lurade. Det är så vidrigt, säger Agnes Wold.
– De har olika bekymmer och så står plötsligt en person de känner någon form av förtroende för och rekommenderar olika lösningar. Det är inte konstigt att vissa nappar på det, säger Anders Tegnell.
Han är samtidigt tydlig med att anställda på Folkhälsomyndigheten aldrig gör reklam för läkemedel.
– Det är helt otänkbart som myndighetsperson. Det kan man ha med sig om man ser filmerna.
Att läkare utnyttjas i bedrägerikampanjer på nätet är inte nytt. Däremot har polisen inte sett att kriminella använder AI-framställda filmer tidigare, enligt Johan Halling. Myndigheten räknar med att problematiken kommer att tillta och väntar sig fler anmälningar framöver.
Utredningen av bedrägerierna har lagts ned eftersom brotten misstänks ha begåtts i utlandet.