I begäran som lämnats in till parlamentet står det bland annat att presidenten ”allvarligt kränkt grundlagen” genom sitt plötsliga införande av ett militärt undantagstillstånd på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP som tagit del av motionen. Motivet med undantagstillståndet var att undvika brottsutredningar riktade mot presidenten och hans fru, står det i motionen.
Från dess att begäran lämnades in – vilket skedde strax före klockan 01 natten till torsdagen lokal tid – måste en omröstning ske inom 72 timmar. För att presidenten ska ställas inför riksrätt krävs två tredjedelars majoritet i parlamentet.
Det styrande sydkoreanska partiet Folkets parti (PPP) beslutade på onsdagen att ha som partilinje att motsätta sig en riksrättsprocess. Det innebär att minst åtta medlemmar från PPP måste gå emot partilinjen för att förslaget ska gå igenom, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.
Enligt flera medier väntas omröstningen äga rum under fredagen eller lördagen.
Tillkännagivandet av det militära undantagstillståndet sände chockvågar i Sydkorea stora demonstrationer pågick långt in på onsdagskvällen utanför parlamentet i huvudstaden Seoul.
Yoon har tampats med dåliga opinionssiffror och problem med att få igenom sin politik på grund av att oppositionen kontrollerar parlamentet. Presidenten har även anklagats för korruption då hans fru ska ha påverkat Yoons parti på ett otillbörligt sätt när det skulle välja ledare.
Han motiverade beslutet att utlysa krigslagar med påståenden om att positionen paralyserar regeringens arbete och sympatiserar med Nordkorea.
I fall förslaget antas blir Yoon den andra presidenten i landets historia att ställas inför riksrätt. 2017 avsattes dåvarande president Park Geun Hye efter att ha ställts inför riksrätt för anklagelser om att ha hjälpt en vän att utöva utpressning.