Ukraina har sedan förra året haft tillgång till den USA-tillverkade långdistansroboten Atacms, men saknat tillstånd från Vita huset att använda den mot mål på rysk mark.
Nu uppger källor för New York Times, Washington Post och Reuters att den avgående presidenten Joe Biden har bytt fot i frågan och ger Ukraina grönt ljus.
– Det här innebär fördelar för Ukraina som då får använda ett mer kvalificerat vapensystem som är svårare för Ryssland att bekämpa. Antalet mål man kan slå mot blir också större, säger militäranalytiker Jörgen Elfving.
Bidenadministrationen har tidigare argumenterat att beslutet skulle riskera att eskalera kriget. Det har samtidigt spekulerats i att Biden skulle använda sina sista månader vid makten till att maximera stödet till Ukraina. Hur tillträdande president Donald Trump ställer sig till beskedet är okänt.
– Biden är på upploppet och detta är något som Ukraina krävt under längre tid. Det kan komma att upphävas om vi får en ny amerikansk president, säger Jörgen Elfving.
I våras lättade Biden på vapenrestriktionerna för raketartillerisystemet Himars för att hjälpa Ukraina försvara Charkiv. Militären fick då enbart tillstånd att slå mot mål nära gränsområdet.
Frågan om vapenrestriktioner har aktualiserats sedan Nordkorea beslutat att stödja Ryssland med soldater, en utveckling som ses som en allvarlig eskalering av kriget. Enligt New York Times kommer Atacms nu sannolikt användas för att bekämpa ryska och nordkoreanska styrkor i ryska Kurskregionen, som Ukraina delvis ockuperar.
USA har tidigare sagt att Ryssland kan vänta sig ett svar på de nordkoreanska förbanden.
– Det här kan vara den konsekvensen, säger Jörgen Elfving.
USA:s beslut skulle öka pressen på Storbritannien och Frankrike att fatta liknande beslut för långdistansrobotarna Storm Shadow och Scalp.
Atacms har en räckvidd på 300 kilometer och skulle kunna hota ett stort antal strategiska mål på rysk mark. Den amerikanska tankesmedjan ISW har tidigare bedömt att 250 ryska militära eller försvarskopplade mål finns i områdena som ligger inom Atacms räckvidd. Förutom flygbaser handlar det om reparationsanläggningar och vapenlager.
Texten uppdateras.