”Ännu en morgon”
Moderna museet, Stockholm, t o m 10/5 2026
Moderna museet gräver vidare i sin stora samling, nu efter teckningar, varav det mesta aldrig visats förut. Denna rika och roliga utställning domineras förstås av teckningar på papper med blyertspenna, kol, tusch, akvarell eller färgkritor. Men här handlar det även om grafiskt tydliga streck, skuggor och spår i andra tekniker; skulptur, installation, animation, foto, etsning. Från förr och nu, i allt från monumentala till minimala format, av såväl okända som världsberömda konstnärer.
”Tillsammans”
Thielska galleriet, t o m 24/8
Att Thielska galleriet fyller 100 år som museum är väl värt att fira av många skäl. Jubileumsutställningen ”Tillsammans” utgår från galleriet som ett resultat av samarbeten, främst mellan bankiren Ernest Thiel och hustrun Signe Maria Thiel. I grundarnas krets finns dessutom flera betydelsefulla konstnärspar, som makarna Boberg och Fjæstad, vars samlade insatser presenteras i några historiska rum. Till detta har nutida duor inbjudits för att gå i dialog med samlingen, däribland Bigert & Bergström.
Goldin+Senneby: ”Flare-up”
Accelerator, Stockholms universitet, t o m 15/6
Utställningen ”Flare-up” på konsthallen Accelerator är iscensatt av konstnärsduon Goldin+Senneby. De har sedan 2004 arbetat ihop med konceptuella projekt, främst inriktade på obskyra sidor av finansmarknaden som utmanats med listiga och magiska trick. Nu ligger fokus istället på kroppsliga erfarenheter av sjukdom men även effekter av klimatkrisen och tallkåda som alternativ källa till grön energi. För att förstå verken krävs inläsning, vilket i så fall ger rik utdelning.
”Anna Riwkin. En svensk-judisk fotograf”
Judiska museet, t o m 22 /2 2026
När Judiska museet var stängt under pandemin upptäcktes flera magasinerade lådor med privata bilder, fotoalbum och dokument efter fotografen Anna Riwkin (1908–1970). Allt har restaurerats, liksom museets bottenplan, där det nyupptäckta materialet nu ställs ut. Här figurerar Riwkin som ung dansare, som medarbetare i tidskrifterna Spektrum och Judisk krönika, känd barnboksförfattare och porträttfotograf. Hennes skildringar av judiskt liv i Sverige är däremot hittills okända.
Nathalia Edenmont: ”Out of Body ”
Wetterling gallery, förlängd t o m 12/4
Nathalia Edenmont är känd för ett maximalistiskt uttryck, som hon nu brutit totalt med. I senaste utställningen gäller avskalade äggformer i Brancusis efterföljd – men som förr kopplat till liv, död och fortplantning. En samling obefruktade, urblåsta gåsägg har spräckts och fotograferats i storformat. Vackrast är äggen som hon låtit hugga i ren, vit Carraramarmor och placerat på svart labradorit. Marmoräggen är upp till 2 meter höga, i olika färger och med intrikata sprickmönster.
Ulla Wiggen: ”Passage”
Västerås konstmuseum, t o m 31/8
Ulla Wiggen fick stor uppmärksamhet redan på 1960- och 70-talen, då för sina fria avbildningar av elektroniska apparater men därtill personliga porträtt. Efter en privat sorg övergick hon till en praktik som psykoterapeut – men har efter pensionen gått in för måleriet igen, nu med egensinniga tolkningar av människans inre och irisar i jätteformat. Hennes hyllade internationella vandringsutställning har nu nått Västerås konstmuseum i en egen tappning, med starka verk från alla perioder.