Donald Trump har inget emot tuppfäktning. Men tullbråket i hans översta skikt av rådgivare är mer än tuppfäktning: det har potential att slita sönder administrationen i sin nuvarande form.
I helgen begick Elon Musk ett slags majestätsbrott och baktalade öppet den aggressiva tullpolitiken i samtal med italienska Lega Nords partikongress i Florens. Musk sade att han vill se en frihandelszon mellan Europa och Nordamerika. Han gycklade sedan en av arkitekterna bakom Trumps tullpolitik i Vita huset, den seniora handelsrådgivaren Peter Navarro. Och tryfferade sedan attackerna med att under måndagen publicera en filmsnutt av frihandelsgurun Milton Friedman på sin egen plattform X, där Friedman förklarar hur en blyertspenna är sammansatt av råvaror från världens olika hörn.
Nu tar kritiken fart i den republikanska sfären
Enligt nya uppgifter i Washington Post kombinerade Musk angreppen i offentligheten med direkta samtal med Trump själv. Även om Musks attacker ännu inte lett till att Trump backat om tullarna, tar kritiken nu fart i den republikanska sfären. Ben Shapiro, en ledande opinionsbildare till höger, beskriver tullarna som en massiv skattepålaga på amerikanska konsumenter som grundar sig i en missuppfattning om hur internationell handel fungerar. Shapiro utesluter inte att tullarna strider mot konstitutionen.
Musks egen bror Kimbal Musk, styrelseledamot på Tesla, gav eldunderstöd på måndagen. ”Vem kunde ana att Trump skulle visa sig vara den mest högbeskattande amerikanska presidenten på generationer”, skriver Kimbal Musk under måndagen på X.
Makthavare på Wall Street, som hittills stöttat Trump öppet eller legat lågt med kritik, tar nu strid. Bill Ackman, högljudd fondförvaltare, skriver på X att världsekonomin kraschar på grund av svaga matematikfärdigheter i Vita huset.
Och direktören för JPMorgan Chase, Jamie Dimon – en av den amerikanska finansvärldens mäktigaste – skriver i ett underlag till aktieägare under måndagen att tullarna kommer hämma ekonomin och resultera i inflation. En helomvändning från i januari då Dimon uppmanade chefer på Wall Street att acceptera tullarna som ett värdefullt verktyg.
Den republikanska samsyn som präglat de första tre månaderna av Trumps styre är därmed över.
Det är inte bara en personstrid om vem som mest effektivt påverkar Trumps beslutsfattande i Ovala rummet, den rör själva kärnan i vad som ska göra America Great Again, revolutionens nästa steg.
Peter Navarro, en apostel till förra mandatperiodens chefsstrateg Steve Bannon, kan stå ut med eller rent av välkomna en global recession för att fabrikerna ska återuppstå i hjärtlandet.
Musk har en mer verklighetsnära syn på handel och tillverkningsindustri: såväl hans egen person som hans industriella landvinningar är just som Milton Friedmans blyertspennor sammansatta av delar från planetens olika hörn.
Strax innan Trump axlade makten i januari stred de olika falangerna om något så byråkratiskt som specialiserade arbetsvisum – pappret som en gång tog Musk till USA och som möjliggjort att Teslabilar kan utvecklas av de mest begåvade asiatiska ingenjörerna.
Den gången var Musk redo att offra sin position som Trumps närmaste man för att få behålla arbetsvisumen. Trump tog hans parti. Tullarna är lika existentiellt avgörande för Musk. Kommer han skjuta ut sig ur Vita huset? Eller få Trump att backa?
Lä fler texter av Björn af Kleen:
Nästa gång kommer nog Trump i egen hög person
Försvarsministern beter sig som Vanheden
Pressfriheten inskränks i Vita huset