Runt 2,5 miljoner svenskar lider av högt blodtryck. Många är drabbade utan att veta om det, men ett obehandlat högt blodtryck ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke. På senare år har forskarna också börjat förstå att ett högt blodtryck även är dåliga nyheter för hjärnan. Såtillvida att det höga trycket ökar risken för demens, framför allt vaskulär sådan.
– Det höga trycket hamrar på organen och orsakar skador. Även kärlen i hjärnan skadas. Om det blir stora skador kan det bli en stroke, men om skadorna är mindre får vi sänkt hjärnfunktion. Människor som gått med ett obehandlat högt blodtryck länge blir tröga i huvudet, helt enkelt, säger en av Sveriges främsta auktoriteter på området, Peter M Nilsson, överläkare och seniorprofessor i klinisk hjärtkärlforskning vid Lunds universitet, till DN.
Men om personer som lider av ett högt blodtryck minskar sin risk för försämrad hjärnfunktion om de börjar behandla blodtrycket med läkemedel har varit mer oklart.
I ett försök att ta reda på mer lottade forskare 163 byar på den kinesiska landsbygden. I hälften av byarna fick alla de drygt 17 400 personer som var 40 år eller äldre och som hade högt blodtryck intensifierad och gratis medicinering, samt rådgivning om livsstilsförändringar och information om hur de skulle övervaka sitt blodtryck. De knappt 16 600 personer i kontrollbyarna, däremot, fick endast rådgivning och information (samt egenfinansierad medicinering, i förekommande fall). Efter 48 månader utvärderades förekomsten av demens i de båda grupperna.
Resultatet, som nu redovisas i Nature Medicine, visar att förekomsten av demens och kognitiv funktionsnedsättning bland deltagarna i den grupp där blodtrycket intensivbehandlades med hjälp av mediciner var 15 respektive 16 procent lägre efter bara fyra år, jämfört med den grupp som fick sedvanligblodtrycksmedicinering.
– Det var alltså en relativ riskminskning. I absoluta tal blir det inte så många patienter. Å andra sidan var de förhållandevis unga, bara 63 år i genomsnitt, när studien startade, och de kontrollerades redan efter fyra år. Det säger något om den effekt ett förhöjt blodtryck har på hjärnan, säger Peter M Nilsson, som själv inte var inblandad i den aktuella studien.
Peter M Nilsson tycker att studien är väl genomförd och att resultatet i mångt och mycket bekräftar en större metanalys som presenterades för ett par år sedan. Om du behandlar ditt höga blodtryck med mediciner, minskar du också risken för försämrad hjärnfunktion och demens.
Däremot, säger han, är stroke vanligare i länder som Kina och Japan än i Västvärlden, och eftersom risken för stroke och vaskulär demens hänger samman är det inte säkert att resultatet skulle bli detsamma om en motsvarande behandlingsstudie genomfördes här.
– Men det vi kan lära av den här studien är att de använde sig av icke-läkare i första hand i patientkontakterna. Eftersom blodtryckspatienterna är så många, även i Sverige, måste vi hitta nya sätt att hjälpa dem, exempelvis inom primärvården. Ett sätt skulle kunna vara att ge välutbildade sjuksköterskor ett större ansvar i mötet med de här patienterna.
Läs mer:
Åtta saker som förlänger ditt liv – så många år tjänar du
Äldres blodtryck påverkar risken för demens