För 24:e året i rad har Måltidsakademien prisat årets svenska måltidslitteratur. Juryn bedömer all måltidsrelaterad litteratur, inte bara renodlade kokböcker. Av de omkring 200 böcker som getts ut det senaste året utsågs 35 vinnare i så vitt skilda ämnen som ”ceremoniella måltider”, ”choklad”, ”hälsa” och ”årets kulturgärning”.
Det finaste priset, ”bäst alla kategorier” gick till konditorn Jan Hedhs bok ”Glass på riktigt” (Arena) som också tog hem dessertbokskategorin. I sin motivering skriver juryn bland annat att ”för varje bok som Jan Hedh skriver tar mänskligt vetande ett märkbart steg framåt när det gäller fikastundens välsignelser eller kalasets söta final”.
På listan över pristagare återfinns också DN-medarbetarna Jens Linder och Alf Tumble. Jens Linders bok ”Allt gott” (Norstedts) är en personlig kokbok där han samlat recept från sina 50 år som matlagare. Juryn kallar den en ”allroundbibel för matälskare och ett gastronomiskt testamente” och gav den utmärkelsen ”À la carte – Best Chef Books”.
Till årets dryckeslitteratur utsågs Alf Tumbles ”Vinets universum. Från växtplats till vinlista” (Mondial), en universell vinbok för den nya generationen vinentusiaster, enligt juryn.
Läs mer:
Tre recept ur ”Glass på riktigt”
Texter och recept av Jens Linder
Texter och vintips av Alf Tumble
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!