Med onsdagens sänkning har Riksbanken sänkt styrräntan med 0,75 procentenheter hittills under 2024. Flera banker har hängt med och sänkt sina listräntor på bolån i motsvarande utsträckning.
– Men en del har sänkt mer och andra mindre. Det är spännande nu när det sker en snabb nedgång för då kommer det bli större skillnader mellan bankerna, vilket är bra för konkurrensen, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Även räntorna på sparkonton har sänkts under året. Bankerna har tidigare kritiserats för att deras sparräntor inte har höjts lika mycket som boräntorna. Statistik från Compricer visar att den genomsnittliga sparräntan på konton med fria uttag var drygt 2 procentenheter lägre än bankernas listräntor på rörliga bolån i början av mars i år.
Men gapet mellan listräntor och sparräntor har minskat och ligger i dagsläget på drygt 1,5 procentenheter, enligt samma statistik. Förklaringen till det är att bankerna hittills inte har sänkt räntorna på sparkonton i samma utsträckning som bolåneräntorna, enligt Christina Sahlberg.
– Sparräntorna sänks också lite nu, men i mindre snabb takt generellt än bolåneräntorna, säger hon.
Det finns dock undantag. I torsdags meddelande Skandia att de sänker räntan på bolån med 3 månaders bindningstid med 0,17 procentenheter, medan räntan på sparkonton sänks med 0,25 procentenheter.
Christina Sahlberg menar att utvecklingen kan skilja sig åt beroende på vilka banker man tittar på. I Compricers sammanställning inkluderas även nischbanker som generellt erbjuder mer attraktiva sparräntor än storbankerna.
– Budskapet till konsumenter är att se till att ha ett sparkonto med bra ränta. Den kommer att gå ner, men du kommer fortfarande att säkra dina pengar och få mer än inflationen, säger hon.
Enligt de senaste prognoserna, bland annat från Konjunkturinstitutet, kommer Riksbanken att sänka styrräntan till under 2 procentenheter mot slutet av nästa år.
– Då kommer vi knappt att få någon ränta hos storbankerna på rörliga sparkonton, eftersom de lär sänka den i samma takt som styrräntan. Däremot kommer det fortfarande att finnas nischaktörer som kommer att hålla uppe räntorna.
Om man vill ha ännu högre sparränta finns också alternativet att låsa pengarna under en viss period. Detta kan betraktas som extra lockande nu när räntorna är på väg nedåt, men Christina Sahlberg höjer ett varningens finger.
– En buffert som man kan behöva inom några år ska sitta på ett rörligt sparkonto med fria uttag. Sparar man på längre sikt tycker jag att man ska investera på börsen. Vill man inte det av någon anledning, och har pengar att avvara under de åren man tänker binda, kan det vara klokt att göra det nu.
Läs mer: Så får du extra pengar när du är föräldraledig