Botkyrka kommun har högst andel utrikesfödda invånare i hela landet med över 40 procent av befolkningen födda i utlandet.
Det gör att utmaningar kopplade till integration och invandring kommer upp på bordet snabbare än på andra ställen och att lösningar snabbt presenteras och testas, enligt utbildningsnämndens ordförande Willy Viitala (M).
Ett sådant var språktestet vid anställning i förskolan som infördes 2021.
Provet har satt vikten av svenska språkkunskaper hos personal inom kommunen högt upp på agendan och lovordas av både rektorer och personal.
Politiken vill nu införa språktest även för grundskolans personal. Under våren 2025 kan det nyligen upphandlade språktestet börja användas i rekryteringen ute i grundskolorna.
– Vi började i förskolan eftersom grundskolan har mer legitimerad personal som har svenska språket med sig från utbildningen. Men det finns annan personal än lärare i grundskolan som behöver ha en god nivå i svenska språket, till exempel fritidsledare och elevassistenter, säger Sara Dahl, förskolechef i Botkyrka.
Enligt Willy Viitala är det också svårt att rekrytera behöriga lärare med utbildning till skolor i Botkyrkas mer utsatta områden. Att införa språktest för personal i grundskolan är ett led i att försöka förbättra för eleverna i de skolorna.
– Vi har en pedagogisk segregation i Botkyrka som vi försöker komma till rätta med på olika sätt, säger han.
Alexandra Ohlén är rektor för två grundskolor i Alby som av Skolverket är markerade som skolor med särskilt svåra förutsättningar. Hon välkomnar beslutet och är ”jätteglad” att det äntligen blir verklighet.
– Vi har efterfrågat det här ända sedan det infördes i förskolan. Det är svårt att bedöma en persons språknivå bara genom ett anställningssamtal och vi vill ha den bästa personalen för våra barn. Nu får vi ett extra verktyg som kan hjälpa oss vid anställningar.
Hon anser att det är en rättighet för barn att höra god svenska talas av personal ute på skolorna.
– Testet i svenska språket kommer att behöva tas av alla som vill arbeta på skolan, från den som ska hjälpa barn med allergi i matsalen till den som ska hjälpa till med läsning och betoning i svenska, till den som ska stötta när man ska komma på regler i fotboll på rasten.
Botkyrka var först i landet med att införa språktest vid anställning i förskolan 2021. Nu blir de sannolikt även först med att införa språktest vid anställning i grundskolan.
– Så vitt vi vet är vi först ut i landet med detta, säger utbildningsförvaltningens kommunikatör Helena Mellström.
Språktestet kommer att behöva tas av alla som söker anställning i Botkyrkas grundskolor, oavsett utbildning, position och dokumenterad erfarenhet.
DN har talat med SKR (Sveriges kommuner och regioner), fackförbundet Sveriges Lärare, Kommunal och Skolverket.
Samtliga uppger att de inte känner till att det skulle finnas något motsvarande krav i andra kommuner i landet.
Läs mer:
Göteborg inför språktest för anställning i förskolan
Botkyrka inför språktest för all förskolepersonal
Fakta.Bakgrund.
• Botkyrka kommun var 2021 först i Sverige med att införa språktest vid rekrytering av personal till förskolan.
● Bakgrunden var att grundskolor i kommunen larmade om att en stor andel av barnen i förskoleklass hade brister i språkkunskaper. Detta gällde framför allt områden där invånarna hade ett annat modersmål. För många av de här barnen var förskolan den plats där de för första gången kom i kontakt med svenska språket.
• Den som vill jobba i förskola i Botkyrka kommun får 36 minuter på sig att svara på 18 frågor som testar svenskan genom hörförståelse, läsförståelse och ordförråd. Om du inte klarar testet blir du inte anställd.
• Andra kommuner som följt efter och tagit beslut om att införa språktest i förskolan är bland annat Linköping, Lindesberg och Göteborg.
● I april i år aviserade regeringen att man vill se över lagstiftningen och införa språkkrav vid anställning i förskolan i hela landet. Målet är att alla barn ska få en bra start i livet och kunna börja skolan med goda språkkunskaper.