Brasilianska migranter vittnar om övergrepp, hot och förnedrande behandling på ett av deporteringsplanen från USA till Amazonas. Brasiliens och Colombias regeringar kritiserade behandlingen och krävde en förklaring av Trumpadministrationen. Colombia
– Agenten tog struptag på mig och drog i handbojorna tills min arm började blöda, berättar brasilianaren Jefferson Maia till Folha de S. Paulo efter att han landat i Brasilien.
– Inte ens en hund förtjänar att bli behandlad på det sättet. Jag var fastkedjad i nästan 50 timmar utan att få något att äta ordentligt.
En annan brasiliansk migrant berättar att han också blev misshandlad på deporteringsplanet som avgått från delstaten Virginia i USA.
– De slog oss och sade att de skulle krascha planet. När vi gjorde motstånd hotade de att döda oss. De sa att om de ville kunde de stänga flygplansdörren och döda oss allihop, säger Carlos Vinicius de Jesus, 29 år.
De deporterade brasilianarna, som tagit sig illegalt över gränsen från Mexiko till USA, lyckades först slå larm när planet mellanlandade i Manaus i Amazonas på grund av tekniska problem. Migranterna öppnade en av flygplanets nödutgångar och ropade på hjälp från flygplansvingen, vilket fick flygplatspersonalen att informera den brasilianska polisen.
– Vi sa till dem: vi kommer inte att resa med det här planet längre. Kalla hit vår polis, ta oss härifrån. Jag var livrädd. Det kändes som om de försökte döda oss, säger Denilson José de Oliveira, 26 år.
Brasiliens justitieminister Ricardo Lewandowski beordrade att de 88 brasilianarna ombord på det amerikanska deporteringsplanet omedelbart skulle befrias från sina handbojor och menar att behandlingen är ett ”uppenbart brott mot brasilianarnas rättigheter”. Han menar att användningen av handbojor och kedjor strider mot villkoren i ett bilateraltavtal från 2018, där USA förbinder sig att behandla deporterade brasilianare på ett värdigt sätt.
Brasiliens utrikesdepartement publicerade i söndags ett uttalande där regeringen menar att det ”är oacceptabelt att de villkor som avtalats med den amerikanska regeringen inte respekteras”. Brasilien, som är världens femte största land, kräver att Trumpadministrationen följer avtalet för att ”säkerställa skydd, säkerhet och värdighet för brasilianare”.
Colombias president Gustavo Petro har reagerat kraftfullt på hur USA ändrat sin syn på migranter efter att Donald Trump svurits in som president för en vecka sedan. På plattformen X skriver Petro: ”En migrant är inte en brottsling och ska behandlas med den värdighet som en människa förtjänar”. När Petro i söndags nekade att ta emot två militära transportplan med deporterade colombianer blev USA:s nye president förbannad och införde sanktioner mot Colombia.
Ingen som tillhör Colombias regering skulle inte längre få inresetillstånd till USA och de som har visum uppgavs ha fått dem indragna. Trump hotade också med att införa en 25-procentig tullskatt på colombianska varor och menade att han om en vecka skulle höja strafftullen till 50 procent.
Natten mot måndagen uppger Vita huset att situationen lösts, och att hotet om handelstullar har dragit tillbaka.
”Colombias regering har gått med på alla president Trumps krav, inklusive obegränsad acceptans av papperslösa migranter från Colombia som återvänt från USA”, skriver Vita huset i ett uttalande.
Detta gäller även transporter på militära flygplan, något som Colombia tidigare motsatt sig.
Även Colombia bekräftar att man ”överkommit motsättningarna”. På en pressträff i Bogotá uppger utrikesministern Luis Gilberto Murillo att man kommer att fortsätta att ta emot migranterna, och att man har presidentens flygplan redo för att hjälpa till.
I fredags landade två amerikanska militära transportplan i Guatemala med 538 deporterade guatemalanska migranter.