Filmklippet är kort, men dess innehåll har fått tre stater att skicka in officiella protester. Det AI-genererade klippet visar hur al-Aqsa-moskén förtärs av flammande lågor och ersätts av ett gyllene tempel. Det har spritts i sociala medier efter att först ha lagts upp av en extremistgrupp som kallar sig ”Tempelbergsaktivisterna”.
Dramatisk bakgrundsmusik spelas samtidigt som ett budskap visas: ”Nästa år i Jerusalem… Messias now”, en slogan som brukas förknippas med messianska judars önskan om full religiös kontroll över Tempelberget.
”Videon måste tas på allra största allvar och det internationella samfundet måste agera för att sätta stopp för den israeliska regeringens oregerliga aggression”, skriver den palestinska myndigheten.
Qatars utrikesministerium och Jordaniens dito fördömer också filmklippet.
– Sådan retorik riskerar att ytterligare försämra och eskalera situationen, säger den jordanska talespersonen Sufyan Qudah, enligt Haaretz.
Tempelberget och al-Aqsa är två namn på samma plats, en kulle i hjärtat av det av Israel ockuperade östra Jerusalem.
Här fanns enligt judisk tradition två tempel som båda förstördes. Ett ska ha varit byggt av kung Salomo för 3000 år sedan och ett senare raserades av romarna år 70. Nu står den för muslimer mycket betydelsefulla al-Aqsa-moskén på platsen.
Judarna drömmer om ett nytt tempel där, men de allra flesta anser att detta inte ska ske förrän Messias kommer. Däremot finns det ultraortodoxa grupper och rörelser som kämpar för att redan nu få till ett tempel på berget – som är också den tredje heligaste platsen för sunnimuslimerna, platsen där profeten Muhammed ska ha stigit upp till himlen.
Många muslimer anser att hela området är en förlängning av moskén, vilket gör judisk närvaro på berget mycket känslig.
Tidigare har Israel ansvarat för att upprätthålla det som kallas ”status quo” i området. Judar får be vid Klagomuren och muslimer på al-Aqsa, men inte vice versa. Judar har tidigare bara släppts in på al-Aqsa-området i högst grupper om 30.
Detta är regler som är uppsatta i samarbete med Jordanien, som är platsens särskilda förmyndare till följd av ett avtal från 1967, efter sexdagarskriget.
Men de verkar vara på väg att luckras upp.
Inte bara har Israels polisminister Itamar Ben-Gvir, en del av extremhögern och rörelsen som vill se ett nytt tempel på berget, gjort flera kontroversiella besök vid al-Aqsa. Förra torsdagen trappades situationen upp när extremhögerns parlamentariker Tzvi Sukkot besökte området och bad öppet.
Sukkot har tidigare gripits och åtalats för liknande agerande år 2012, även om åtalet lades ner.
– För 14 år sedan prostrerade jag mig för en sekund och blev gripen och åtalad. Jag kommer hit i dag med tårar i ögonen. Judar prostrerar sig till bön här. De låter inte araberna komma nära oss alls, Waqf:en kan inte komma i närheten, sa parlamentarikern där han stod.
Att ”prostrera sig” innebär att lägga sig raklång av vördnad och är något ultraortodoxa judar gör inför bön.
Sukkots agerande fick kritik inte bara från muslimer, utan även från den israeliska regeringen, där inrikesminister Moshe Arbel sa att det gick emot både lagar och religiösa regler.
Premiärminister Benjamin Netanyahu har upprepade gånger sagt att det inte är aktuellt att ändra status quo på al-Aqsa-området.
– Det som aldrig gjordes under 30 år görs nu, på min begäran och jag är stolt över att ha äran, under Guds välsignelse, att leda denna stora förändring, säger däremot polisminister Ben-Gvir.