Klockan 09.00 den 22 februari ifjol satt förre polischefen Mats Löfving i ett rum i polishuset i Stockholm med en kommunikatör. De tittade på en presskonferens via länk där utredaren Runar Viksten rekommenderade att Löfving skulle avskedas, eller åtminstone inte fortsätta som chef.
Löfving reste sig upp och ville ta tåget direkt hem. Två livvakter övertalade honom att åka med dem istället. Under bilresan satt Löfving i baksätet och pratade i telefon, enligt den numera nedlagda polisutredningen som DN har tagit del av. Sedan gick han ensam in i lägenheten och hittades senare död.
Under Almedalsveckan ifjol rapporterade DN att Anders Thornberg, då rikspolischef, varnades om att Löfving var suicidal. Det ska ha skett en vecka före hans död och samma morgon som presskonferensen, enligt polisens huvudskyddsombud.
Thornberg blev misstänkt för vållande till annans död, men i somras lades utredningen ned.
DN har läst den hårt sekretessmaskerad utredningen. Där svär Thornberg sig fri. Han tyckte att Löfving uppträdde som vanligt under sin sista tid i livet. Kom till jobbet, lunchade med kolleger, såg vältränad ut. Thornberg anser att arbetsmiljöansvaret för Löfving, som var omplacerad, var delegerat. Löfving fick också all omsorg man kan tänka sig, till och med mer än andra:
”Jag har aldrig varit med om maken”, säger Thornberg i förhör.
Han uppger också att han aldrig hörde att Löfving skulle vara suicidal, och att huvudskyddsombudets uppgifter är ”helt fel”:
”Många uttryckte sin oro, sin omsorg, men ingen sade någonsin att han skulle vara självmordsbenägen.”
Enligt Thornberg vägrade Löfving ta emot professionellt samtalsstöd. Om Thornberg hade vetat hur dåligt han mådde, hade han varit beredd att ta till tvång:
”Då hade jag sett till att Mats hade kommit till en läkare”.
Åklagaren Lars Morand säger till DN att det inte har gått att slå fast att Anders Thornberg blev informerad om att Mats Löfving var suicidal.
– Vi har hört ett stort antal personer men någon sådan uppgift har inte kommit fram, säger han.
Morand säger också att det kan vara så att människor har uppfattat diskussioner om Löfvings mående på olika sätt.
– Det kan ha framförts på olika sätt. Man säger att man har en oro för en persons mående, och i det ligger från avsändaren att personen är suicidal men man använder inte det ordet. Avsändaren tänker sig då att mottagaren förstår, säger Lars Morand.
Jan Löfving säger till DN att hans bror Mats inte fick något stöd.
– Inget stöd över huvud taget. I början fick han samtal direkt av Thornberg. Men efter några veckor började det smygas in frågor om specifika datum, då förstod han att det inte handlade om genuin omtanke, utan att det fanns ett annat syfte.
Jan Löfving är kritisk till att utredningen mot Thornberg lagts ned och familjen överväger om de ska överklaga. I så fall skulle en ny åklagare undersöka ärendet.
– Från flera håll har det sagts att jag borde gå vidare, och de flesta sådana önskemål kommer inifrån polisen. På något plan vill vi att det här ska ta slut, att vi får acceptera det som har hänt, sörja och sakna honom i stället för att kriga vidare. För det känns inte som att rättssystemet står på vår sida. Men än så länge är det slutgiltiga beslutet inte taget.
Sista gången Anders Thornberg hade kontakt med Mats Löfving var kvällen innan presskonferensen. I förhör uppger Thornberg att han hade tänkt höra av sig samma kväll som Löfving tog sitt liv.
”Jag hann aldrig ringa honom.”
DN har sökt Anders Thornberg, som låter hälsa att han inte vill medverka i en intervju.
Fakta.Därför lades utredningen mot Thornberg ned
● Åklagaren skriver i sitt nedläggningsbeslut att han anser att Löfvings död har ett klart samband med de uppgifter som utredaren Runar Viksten lämnade på presskonferensen. Och att dåvarande rikspolischef Anders Thornberg var införstådd med att uppgifterna skulle presenteras.
”Det finns alltså en direkt koppling mellan beslutet att genomföra presskonferensen med dessa uppgifter och Mats Löfvings död”, skriver åklagaren.
● Utredningen lades ändå ned i somras eftersom det, enligt åklagaren, inte har framkommit några omständigheter som visar att Thornberg insett eller borde ha insett att det fanns en beaktansvärd risk att Löfving skulle ta sitt liv med anledning av det som skulle framkomma på presskonferensen.
”Det går således inte att bevisa att den misstänkta av oaktsamhet vållat Mats Löfvings död”.
Bakgrund.Detta har hänt
● 2014 blev Mats Löfving chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och ställföreträdande rikspolischef.
● 2015 rekryterade Mats Löfving Linda Staaf till tjänsten som underrättelsechef vid Noa. I efterhand har det framkommit att de båda haft en relation.
● Den 8 september 2020 upprättades en polisanmälan om att Mats Löfving skulle ha misshandlat Linda Staaf. Anmälan gjorde av Ebba Sverne Arvill, chef på Särskilda utredningar, men lades ned.
● I början av oktober 2020 slutade Mats Löfving på Noa och blev i stället regionpolischef i Stockholm och på Gotland.
● I december 2021 polisanmäldes Mats Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande gentemot Linda Staaf. Anmälan gjordes av Ari Stenman, polisens säkerhetschef, men även denna anmälan lades ned.
● Enligt Linda Staaf informerades hon inte om anmälningarna. Hon ansåg sig inte heller vara utsatt för något brott.
● Enligt rikspolischef Anders Thornberg har anmälningarna hanterats enligt ”gängse rutiner”.
● Den 11 december 2022 tillsattes Runar Viksten av dåvarande rikspolischef Anders Thornberg som särskild utredare för att granska vad som skett.
● Den 22 februari 2023 presenterade Runar Viksten sina slutsatser under en presskonferens. Han menar att Löfving varit jävig i fyra beslut kring Staaf och att rikspolischefen borde överväga att skilja Löfving från sin tjänst, alternativt från sin chefstjänst.
● Samma kväll hittades Mats Löfving död i sin bostad i Norrköping.
● Dagen efter lade åklagare Bengt Åsbäck ner en förundersökning som handlat om huruvida Mats Löfving begått tjänstefel när han rekryterade Linda Staaf som underrättelsechef och beslutade att låta henne bära tjänstevapen.
● Den 19 juli lade chefsåklagare Lars Morand vid Särskilda utredningar ned en annan förundersökning, där Anders Thornberg var misstänkt för vållande till annans död.
Läs mer:
Kritik mot polisens särskilda utredning om Löfving och Staaf
Polisens skyddsorganisation: ”Rikspolischefen informerades om att Mats Löfving var suicidal”
Inget åtal mot före detta rikspolischefen