På onsdagen kom beskedet som många lägre fruktat: batteritillverkaren Northvolt går i konkurs. Företaget har inte lyckats producera batterier i den omfattning som man utlovat. Samtidigt har den snabba expansionen varit mycket kostsam. Till slut höll det inte längre.
– Det här är ett otroligt tufft besked och en tung dag, säger näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.
Northvolts konkurs är enligt henne inte bara ett hårt slag för de anställda, underleverantörerna och Skellefteå kommun. Ebba Busch beskriver det också som ett strategiskt bakslag för Europas gröna omställning.
Batterier är en nyckel till elektrifieringen, som i sin tur är avgörande för att fasa ut den fossila energin. Kina har satsat stort på den här utvecklingen och tagit en ledande position på världsmarknaden. Stora förhoppningar har knutits till att Northvolt skulle bli ett svenskt och europeiskt alternativ som kunde mäta sig med de kinesiska konkurrenterna.
– Jag har flera gånger tagit upp frågan på europeisk nivå om behovet av en europeisk batteriproduktion och att det pågår ett industrikrig där Europa riskerar att klämmas mellan andra giganter, som inte agerar enligt gemensamma sjysta spelregler, säger Ebba Busch.
Hon hoppas nu att en ny ägare ska vilja driva batteritillverkningen vidare när konkursen är avklarad.
– Styrkan i Northvolt har varit att det har varit en europeisk batteritillverkare och därmed en maktfaktor som skulle ha kunnat kapa beroendet av Kina. Northvolt har varit grönt på riktigt, det är inte produkter som är gröna på papperet men tillverkas med skitigt brunkol någon annanstans.
Kan regeringen acceptera en kinesisk ägare?
– Det finns en särskild ordning för hur sådant ska prövas. Ytterst är det ett strikt myndighetsbeslut vilken typ av utländska investeringar som tillåts i Sverige. Men mitt budskap som näringsminister är att vi måste skapa värdekedjor ihop med länder vars värderingar vi delar, säger Ebba Busch.
Näringsministern syftar på den lag som trädde i kraft 2023 och som säger att Inspektionen för startegiska produkter ska pröva utländska investeringar tillsammans med Säkerhetspolisen och en rad andra myndighet.
Hur orolig är du för att Kina nu blir ännu mer dominant på det här området?
– Det är klart att jag är orolig. Jag ser det som ett reellt hot mot den europeiska självständigheten om omställningen ska innebära att Europa lägger sitt öde i Kinas händer, säger hon.
– Därför är min signal till Bryssel att vi måste minska regelbördan på företagen och man måste ur naivitetsträsket där vi pratar om den här marknaden som en jämn spelplan. Vi befinner oss i ett industrikrig mellan USA och Kina.
Enligt näringsministern har regeringen arbetat in i det sista med att försöka stötta Northvolt. Några direkta finansiella stöd har inte varit aktuellt, men en grupp med statssekreterare från flera departement har hållit i kontakterna med bolaget, långivare och till exempel Europeiska investeringsbanken för att hitta vägar framåt.
– Jag vet att det har varit avgörande för att Northvolt har kunnat hålla i gång så här länge, säger Ebba Busch.
Läs mer:
Carl-Johan von Seth: Drömmen om Northvolt är död
Northvolt har ansökt om konkurs