För fem år sedan, 2019, rådde den så kallade klubbdöden i Stockholms innerstad. Flera högljudda kulturplatser stängde, i huvudsak för att grannar klagat. Kägelbanan på Mosebacke är ett exempel.
– Under förra mandatperioden satsade den grönblå majoriteten ordentligt på nattlivet. Fållan har blivit ett fantastiskt ställe, många har hittat dit – och det är stadens ambition, säger Jonas Naddebo.
Nattlivet och livescenerna är en oumbärlig del i Stockholms kulturella ekosystem, anser han och Slakthusområdet är en hubb för den kreativa scen som är en viktig motor för stadens attraktivitet.
Nu planerar Stockholms stad byggstart för cirka 540 bostäder i kvarteren tvärs över gatan från Fållan.
– Om grannarna klagar kommer de att få rätt, enligt stadsbyggnadskontoret. Musiken kommer att få flytta, kulturen och bostäderna kommer inte att kunna samspela. Staden bygger in en konflikt redan från början, säger Jonas Naddebo.
Staden riskerar att tysta kulturen i Slakthusområdets innan spadarna ens satts i marken, menar han. Syftet och målet med hela området är att få till en blandstad där nattliv och kultur tillåts leva och låta.
– I Paris har man en annan modell. De som flyttar in får skriva på ett papper om att de inte har rätt att klaga, ”Moulin Rouge var här först”, säger Jonas Naddebo.
Fakta.Slakthusområdet
Slakthusområdet byggdes under åren 1906–1912.
Byggnaderna uppfördes i jugendstil med Gustav Wickman som arkitekt.
År 1915 slaktades närmare 90 000 djur här, hälften av dem var kor och oxar. Det sista djuret dödades för 33 år sedan.
Slakthusområdet i stort ska få 4 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser
Källa: Stockholms stad
Planförslaget var på samråd i våras. Det kom in 29 yttranden, varav fem från privatpersoner, med synpunkter på bland annat buller mot bostäder, risk för slitage i parkerna och risk vid höga personflöden.
Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) satsar majoriteten på konsertverksamhet i Slakthusområdet.
– Det är en viktig kulturplats för stockholmarna. Men lagstiftningen om bullerstörningar är tuff och om det krävs plockar vi bort de cirka 70 lägenheter som ligger allra närmast ur detaljplanen, säger han.
Enligt Jonas Naddebo fortplantar sig ljudet ganska långt.
– Staden bygger inte för att säkra kulturen långsiktigt. Majoriteten måste ta det här på allvar. I Malmö finns en kulturljudzon där nattklubbar och livescener får låta högt. Stockholms stad har sagt nej till det, säger Jonas Naddebo.
Läs mer: Bar Montan: Äntligen vågar vi tro att Slakthusområdet kan bli en kulinarisk hotspot