Vad händer med inflationen?
Den rasar – igen.
Inflationstakten enligt konsumentprisindex (KPI) sjönk från 1,6 procent i november till överraskande låga 0,8 procent i december, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån.
Så låg har inflationen inte varit sedan pandemiåret 2020.
Oj, varför då?
Nedgången i slutet av förra året har flera förklaringar. En av pusselbitarna är att låneräntorna nu dalar snabbt, i takt med Riksbankens sänkta styrränta.
Riksbankens eget målindex KPIF, som suddar bort räntesvängningarna från inflationsbilden, sjönk också men inte lika dramatiskt: från 1,8 till 1,5 procent. I övrigt finns förklaringarna till viss del i överraskande låga elpriser i december och förmodligen att förra årets Black Friday inföll senare än normalt.
Delvis tillfälliga faktorer, alltså. Fler detaljer kommer med nästa veckas ordinarie statistik. Men den övergripande bilden verkar ändå stärkas. Inflationen är låg. Och lågkonjunkturen sitter i.
Innebär det att vi får fler räntesänkningar?
Jo, förmodligen.
Riksbanken sänkte styrräntan till 2,5 procent i december. I samband med det signalerade riksbankschefen Erik Thedéen och hans kollegor att vi det blir ytterligare en räntesänkning till i år, mest troligt i början av året.
Det var ett försiktigt budskap som färgades bland annat av att inflationen under hösten blev aningen högre än Riksbanken trodde. Den senaste siffran är den första på ett tag som är betydligt lägre än väntat. Det talar för att räntesänkningen verkligen blir av när beslutet ska fattas om tre veckor.
Om det kommer fler efter det? Mer osäkert.