Vad gör Riksbanken?
Det blir en dubbelsänkning av styrräntan från 3,25 till 2,75 procent. Att jämföra med toppen i våras på 4 procent.
Ett högst väntat besked, som egentligen bara omgavs av små frågetecken kring det faktum att kronan har försvagats så mycket mot dollarn de senaste veckorna. En dollar kostar i dag 10,80, mot 10,30 för en månad sedan. Inte optimalt. Men räntesänkningen fick i sig ingen effekt på kronkursen.
Motiven till att gå snabbare fram med räntesänkningarna handlar framför allt om den svenska konjunkturen. Vi närmar oss tre år med en form av ekonomisk förlamning i landet. Exportföretagen höll länge emot, men de tappar snabbt kraft. Hushållen har i sin tur blivit lite lättare till mods, men tvekar fortfarande. Folk vågar inte, vill inte eller kan inte bete sig helt som förr och det gör att lågkonjunkturen fortsätter.
Okej, men hjälper mer räntesänkningar då?
De flesta prognosmakare räknar ändå med det. Förutom lägre räntor – som ger skuldsatta hushåll och företag tiotals miljarder mer att röra sig med – har vi nu låg inflation, stigande löner och små tecken på att arbetsmarknaden börjar stabilisera sig.
Huvudscenariot är därför att det vänder, snart. Men Riksbankens egna undersökningar visar att många svenska företag som hoppades på en vändpunkt redan i våras har börjat tappa modet och har en aningen mörkare syn även på nästa år.
Då borde det bli ännu fler räntesänkningar snart väl?
Riksbankens plan är i dagsläget att göra ytterligare en sänkning före jul och en till i vår. Då hamnar styrräntan på 2,25 procent – boräntorna kanske kring 3 procent. En hel del bedömare räknar med ännu lite lägre nivåer.
Men det finns också en nygammal faktor i världsekonomin som heter Donald Trump. Riskbankschefen Erik Thedéen var helt tydlig med det på torsdagens presskonferens. Valresultatet i USA för med sig risker kring handelskrig – och verkliga geopolitiska risker i Europa. Att det kan påverka ekonomin, inflationen och räntorna vet vi ju sedan Rysslands invasion av Ukraina.
Det är en jättelik osäkerhet som har förts in i på många håll – även inom räntepolitiken.
Läs mer: Storbanker sänker boräntan