Vad händer med inflationen?
Goda nyheter: den faller.
2025 inleddes med en olycksbådande och oväntad uppgång i inflationen. Nu pekar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån mot en lättnad förra månaden. Inflationstakten enligt det viktiga måttet KPI stod på låga 0,5 procent – ner från 1,3 procent i februari.
Riksbanken föredrar ett annat prisindex, KPIF, som räknar bort svängningarna i räntan. Enligt det måttet sjönk inflationen från 2,9 procent i februari till 2,3 procent i mars. Mycket tyder på ett tvärt stopp i prisökningarna, även i mataffären.
Okej, men vad händer när handelskriget trappas upp?
Donald Trumps historiska tullchock kommer att orsaka stor oreda i världsekonomin framöver. Nästan helt garanterat kommer inflationen i USA att trissas upp.
Hos oss är effekterna samtidigt inte givna.
Visserligen planerar EU att sätta in motåtgärder mot USA som riskerar att höja priserna även på vår sida av Atlanten. Men det finns viktiga förmildrande omständigheter. Inte minst har den svenska kronan stärkts kraftigt de senaste månaderna. På torsdagen, samtidigt som USA-börserna föll med 5 procent, gjorde kronan märkligt nog kullerbyttor av glädje.
För första gången på flera år kostar en dollar nu en bit under 10 kronor. Det lindrar inflationsriskerna betydligt.
Dessutom kan priserna på varuimporten från Asien faktiskt pressas ner av Trumps tullar. Förutom mot Kina inför USA nu skyhöga tullar mot länder som Kambodja, Bangladesh, Vietnam och Taiwan. Viktiga produktionsländer för kläder och prylar. När företagen där stängs ute från USA kan det leda till dumpade priser på andra exportmarknader. Och kanske lägre inflation hos oss.
Vad innebär allt det här för Riksbanken?
Ett fullskaligt globalt handelskrig är solklart dåliga nyheter för återhämtningen i Europa. Det skapar svindlande osäkerheter överallt, även i en centralbank som måste försöka parera en svag konjunkturutveckling med olika inflationsrisker.
Riksbankschefen Erik Thedéen och hans kollegor lär klia sig i skalpen extra hårt över kronförstärkningen. Det är extremt ovanligt att vår valuta går upp när börserna rasar. Normala mönster brukar vara precis det motsatta.
Om det är en tillfällig anomali eller tecken på ett nytt ekonomiskt paradigm går inte att veta. Vart inflationen tar vägen är samtidigt extra omöjligt att förutse. Riksbankens plan, att ligga lågt och låta styrräntan ligga kvar, lär gälla ett tag till.