Christer Jonsson flyttade hit till Kyrkeby utanför Emmaboda för två år sedan. Det nybyggda huset ligger precis vid vattnet.
– Det är en centerpartistisk dröm, säger han och skrattar till.
Ett skämt som syftar på att Centerpartiet vill skrota strandskyddet.
Han dukar fram blåbärsmuffins, lutar sig tillbaka och lägger armarna i kors. Det har nu gått 50 år sedan han var med och startade en CUF-avdelning i Emmaboda.
Sedan dess har haft flera olika roller inom politiken i Kalmar län. En region där Centerpartiet historiskt sett varit starka men backade med flera procentenheter i valet 2022 och tappade sitt riksdagsmandat.
– Det finns flera skäl varför vi har tappat här. En av anledningarna är sakfrågor som prisutvecklingen som påverkat många, vi hade inget bra svar på det, säger en Jonsson som är mycket självkritisk.
I dag sitter han i partistyrelsen och var med på det möte den 8 november som skulle resultera i flera avgångskrav mot partiledaren Muharrem Demirok.
– Det var ett intensivt möte så att säga, säger Christer Jonsson.
Efter mötet fick Demirok kritik. Främst rörde den hanteringen av regeringsfrågan. Anonyma källor berättade för Expressen att de upplevde en omröstning på mötet som att Demirok försökte få fram ett ställningstagande för S-ledaren Magdalena Andersson som partiets statsministerkandidat – något som rörde upp känslor. Demirok förnekar att det var det han försökte göra.
Senare gick ungdomsförbundets ordförande Caroline von Seth ut öppet och krävde partiledarens avgång och följdes av två lokala gruppledare. De har kritiserat hans ledarskap och menade bland annat att centerledaren inte lyssnar på gräsrötterna och att det är lågt i tak i partiet.
Christer Jonsson håller inte med.
– Jag har suttit i partistyrelsen ett antal år och under två partiledarskap. Jag skulle säga att under ”Murre” har vi betydligt öppnare diskussioner än vad vi har haft tidigare, så jag har svårt att förstå den diskussionen som förts nu om jag ska vara ärlig.
Regeringsfrågan skaver i partiet. Ska Centerpartiet ställa sig på Socialdemokraternas sida och peka ut Magdalena Andersson som deras statsministerkandidat? Eller ska de vänta på ett valresultat och sedan välja sida, för att få en så bra förhandlingsposition som möjligt?
Läser man igenom partiets egen valanalys från förra valet, en valanalys som Christer Jonsson ledde, så är svaret tydligt.
Centern måste presentera ett tydligt beslut i regeringsfrågan för väljarna i god tid inför valet.
Inför valet 2022 dröjde det till en knappt månad innan valet innan den dåvarande partiledaren Annie Lööf ställde sig bakom Magdalena Andersson (S) som partiets statsministerkandidat. Att det dröjde så länge var ”det enskilda största strategiska misstaget” har Jonsson tidigare sagt till DN.
Håller ni på att göra samma misstag igen?
– Det hoppas jag verkligen inte, svarar han innan han fortsätter efter en stunds betänketid:
– Den processen är inte färdig ännu, men jag hade hoppats att vi skulle ha kommit ännu längre.
Partisekreteraren Karin Ernlund håller med, men är något försiktigare.
– Vi behöver landa i en inriktning innan valet. Men definitivt beslut om en eventuell regeringsförhandling kan vi bara fatta efter valet och efter att väljarna haft möjlighet att säga sitt.
I valanalysen står det att inte finns ”utrymme för självömkan i politiken; Centerpartiet måste se den politiska verkligheten som den är.”
Jonsson säger att partiet känner sig övergivna av sina gamla borgerliga vänner, som genom Tidöavtalet numera samarbetar med Sverigedemokraterna.
– I mina ögon har mycket centerfolk svårt att ta till sig det, säger han.
”Alliansnostalgiker” kallas den gruppen av några inom partiet.
– Det finns fantomsmärtor från allianstiden, säger Jonsson.
Dörren mot Sverigedemokraterna är det få inom Centerpartiet som ens vill glänta på. Då finns det inte så många fler regeringsalternativ kvar som det ser ut i dag.
Christer Jonsson vill inte kommentera vilken strategi han anser att partiet bör ha inför nästa val, utan hänvisar flera gånger till att pågår en ”intern process”.
Men han beskriver hur han uppfattar att C-väljarna ser på det hela:
– De är inte lika oroliga för vänstersidan som vi som parti är och det är något vi behöver ta med oss.
Men ska Centerpartiet hitta ett regeringsalternativ vänsterut efter valet 2026 kommer de med största sannolikhet på något sätt behöva samarbeta med Vänsterpartiet.
– Ideologiskt är vi väldigt, väldigt, väldigt långt ifrån varandra, och det sitter lite olika djupt i oss centerpartister hur avgörande det är.
Centerpartiet säger nej till att sitta i regering med Vänsterparitet och Demirok har sagt att han ”inte ser framför sig” något budgetsamarbete partierna emellan.
Oavsett valresultat och vilka Centerpartiet kommer behöva samarbeta med är en sak tydlig för Christer Jonsson. Centerpartiet är ett borgerligt parti.
Men när Jonssons partikollega, kommunalrådet i Kalmar Erik Ciardi, får frågan är svaret inte lika tydligt. Han tittar upp i taket och mumlar för sig själv ”jag visste att denna fråga skulle komma”.
– Jag tycker det är ett förlegat begrepp, jag tycker det finns flera dimensioner, svarar han till slut.
Han visar runt i stadshuset och ursäktar hur det ser ut. Robert Gustafsson har nyligen spelat in en film i lokalerna. En filmatisering av Jonas Karlssons roman Regnmannen.
I Kalmar har Centerpartiet styrt tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sedan 2013.
– Hos oss funkar det, men på riksnivå är det ju helt andra frågeställningar, säger Erik Ciardi.
Någon som däremot har starka synpunkter på Centerpartiets förflyttning åt vänster i svensk politik är Björn Kuhlmann från kommunen Mönsterås norr om Kalmar. Eller ”Centerås” som kommunen har kallats på grund av det historiskt starka stödet för Centerpartiet.
För ett år sedan lämnade han partiet och gick i stället över till Moderaterna. En av anledningarna var att han inte höll med om Centerns närmande till Socialdemokraterna på riksnivå, berättar han på telefon från en semesterresa i Spanien.
– De borde fortsatt ha samarbetat med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, säger han.
Han vill inte se att Sverigedemokraterna ska ha mer inflytande. Samtidigt säger han att Centern är mer lika Sverigedemokraterna än Vänsterpartiet.
Tillbaka i Kyrkby utanför Emmaboda. Christer Jonsson säga att oviljan att samarbeta med Vänsterpartiet inte bara är ideologisk.
2021 fällde Vänsterpartiet regeringen Löfven med hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, när de fick igenom en misstroendeförklaring mot den dåvarande statsministern. Vänsterpartiets anledning var missnöjet med en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion av lägenheter.
Jonsson menar att vänsterpartisterna fällde regeringen av ”ren och skär egennytta” och att det bäddade för Tidöpartierna att vinna valet 2022.
– Det tycker jag de har kommit undan med lite för billigt. Lusten att samarbeta med ett parti som beter sig på det sättet är begränsad. Så utöver vårt nej till Vänsterpartiet i regering måste vi, om vi över huvud taget ska öppna den dörren, hitta ett sätt att vara säkra på att de går att lita på.
Fakta.Turbulensen i Centerpartiet
Under ett partistyrelsemöte den 8 november skedde en omröstning om Centerpartiets kommande strategi. Enligt Expressens anonyma källor ska partiledaren Muharrem Demirok försökt få fram ett ställningstagande för Socialdemokraterna i regeringsfrågan.
Dagarna som följde riktades det kritik och avgångskrav mot Demirok från flera anonyma källor i Centerpartiet, både på grund av partiledarens hantering av regeringsfrågan och för hans ledarskap.
CUF-ledaren Caroline von Seth var den första inom partiet att komma med ett öppet avgångskrav, bara timmar innan ett extrainkallat möte med Centerpartiets distriktsordförande. Efter mötet uttryckte flera distrikt sitt förtroende för partiledaren.
Läs mer:
CUF-distrikt gör revolt efter avgångskrav
Tomas Ramberg: Förhastat karaktärsmord på Demirok
Fem punkter: Detta har hänt i Centerpartiet