Alla bostäder i allmännyttan ska enligt Centerpartiets förslag fördelas efter behov, inte efter antal år i bostadskön. Hela bostadskön ska fasas ut under en övergångsperiod på fem år.
– Ingen kommer att förlora sin lägenhet eller få en chockhöjning av hyran, säger Naddebo.
Centerpartiet sitter i opposition i Stadshuset i dag – S, V och MP styr. Bostadsförmedlingen i Stockholms stad får, enligt Centern, en ny, aktiv roll i fördelningen av lägenheter. Det är relativt vanligt att de som står i bostadskön i dag äger en bostadsrätt eller ett småhus, men vill kunna bo i en hyreslägenhet senare och få loss pengarna från det ägda boendet.
Den som redan har ett boende som anses rimligt utifrån ens nuvarande behov, ska enligt C-förslaget förlora möjligheten att söka en hyresrätt i allmännyttan. Däremot kan man anmäla bostadsbehov igen om livssituationen förändras.
De som har 37 år i bostadskön kommer knappast att rösta på dig i nästa val, eller vad tror du?
– Det är ingen kommunal kärnuppgift att stå för en pensionsförsäkring. Och vi föreslår en omställningsperiod då man kan realisera sina ködagar, säger Jonas Naddebo.
De flesta länder i Europa har någon form av subventionerade eller hyresreglerade bostäder som kvoteras till vissa grupper – ofta låginkomsttagare eller människor som på andra sätt lever i social utsatthet. Det kopplas till ett inkomsttak, högavlönade och förmögna personer kvalar inte in.
– Men inkomsttaket måste vara relativt högt. I dag har poliser och sjuksköterskor svårt att efterfråga en lägenhet i de centrala delarna av Stockholmsregionen.
Kritiker hävdar ofta att ”social housing” – eller ”socialt hållbara bostäder” – är stigmatiserande och leder till att socioekonomiskt svagare grupper förpassas till förfallna bostadsghetton. I storstäder som Wien och Helsingfors, där det finns modeller liknande den C föreslår, är verkligheten långt ifrån vad skrämselpropagandan utmålar, enligt Naddebo.
De socialt hållbara bostäderna integreras där på kvartersnivå med andra bostadstyper och upplåtelseformer.
– I Helsingfors går det inte att se – när du tittar på ett kvarter – vilka lägenheter som är vilka.
Vid nybyggnadsprojekt i såväl centrala staden som i ytterstaden ska det ställas krav på att en viss andel av bostäderna ska vara socialt hållbara och ha lägre hyra, anser Centern.
De vill också slå ihop de tre allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, med sammanlagt över 75 000 hyresrätter runt om i staden. Ett enda bolag skulle bli effektivare, få större kraft i upphandlingar, och ökad kapacitet för nyproduktion, menar C.
Vid nyproduktion vill partiet att privata hyresvärdar ska få ha fri hyressättning – om en viss andel av bostäderna öronmärks för socialt hållbara bostäder som fördelas efter behov genom Bostadsförmedlingen.
– Fri hyressättning i nyproduktion tillämpas i Helsingfors. Den dag vi var där på studiebesök fanns 2 000 lediga lägenheter och hyran i nyproduktion var 14–16 procent högre än i allmännyttan. Med så många lediga lägenheter kan de inte ta hutlösa hyror, säger Jonas Naddebo.
Ytterligare en punkt i Stadshus-Centerns bostadsprogram är att förbjuda byten av hyreskontrakt för socialt hållbara bostäder.
I dag byter nästan alla förstahandskontrakt i innerstaden ägare genom byteshandel, och endast en halv procent ges tillbaka till de som väntar i bostadskön.
Läs mer: Dystert på bostadsmarknaden – så ökar du chanserna till ett förstahandskontrakt
Fakta.Bostadsförmedlingen i Stockholm
Den 31 december 2023 var 822 372 personer registrerade hos i bostadsförmedlingens kö.
Den genomsnittliga kötiden under 2023 för alla förmedlingar i och utanför Stockholms län var 9 år vilket är något kortare än under 2022.
Längsta kötiden i augusti: Barnängsgatan 30, Södermalm; vanlig hyresrätt 3 rum och kök, 79 kvm – 41,1 år.