Planerar du att skaffa bil?
Den första frågan du bör ställa dig i sådant fall är hur ofta du kommer att använda bilen och till vad.
Om du kör ofta och långt, och därmed behöver en egen bil, är det privatekonomiskt smartast att köpa en begagnad. Planerar du däremot att bara använda bilen till helgutflykter så är det förmodligen klokare att hyra bil eller ta taxi de gångerna, i stället för att ha en egen stående på gatan. Detta framgår av en ny rapport från Swedbank och Sparbankerna, som har räknat på kostnaderna för två vanliga familjebilar, varav den ena är helt bensindriven och den andra en laddhybrid.
– Väldigt många hushåll skulle kunna sänka sina transportkostnader rejält genom att välja bort att ha egen bil, inte minst de som bor i storstäder med väl utbyggd kollektivtrafik och tillgång till bilpooler, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Att köpa en ny bil har sina fördelar. Du slipper tänka på besiktning och underhåll de första åren, och bilen är ofta hyfsat miljövänlig. Nackdelen är att den är väldigt dyr i inköp. Den som väljer en begagnad motsvarighet kan – trots högre kostnader för drift och underhåll – spara upp till 1 750 kronor varje månad, enligt Swedbank och Sparbankernas rapport.
Den största kostnaden för en ny bil är de första årens kraftiga värdeminskning. Ofta minskar bilens värde med 25 procent det första året, och därefter med 10 till 15 procent årligen. Den som köper en tre år gammal bil slipper ta smällen för den största värdeminskningen, men får ändå en modern bil med hög säkerhet.
Privatleasing har de senaste åren blivit ett populärt alternativ till att äga en bil. Swedbank och Sparbankernas beräkningar visar dock att privatleasing har blivit dyrare i takt med stigande räntor.
– Att privatleasa har blivit dyrare på grund av högre räntor, men bilhandlare har ofta leasingkampanjer som det kan vara klokt att hålla koll på, säger Arturo Arques.
Rapporten innehåller inga beräkningar av vad en elbil kostar. Arturo Arques medskick till personer som vill ha en elbil är att ta reda på kostnaden för den modell de vill ha, och att jämföra den med alternativen som presenteras i rapporten.
– Man ska alltid jämföra sina alternativ när man fattar privatekonomiska beslut och inför ett eventuellt bilköp är det viktigt att räkna på den totala kostnaden för bilen, inte fastna vid enskilda kostnader för till exempel drivmedel eller service, säger han.
Rapporten. Vad kostar bilen?
1. Transportkostnader utgör i genomsnitt 13 procent av hushållens totala konsumtion. Det är oftast den tredje största utgiftsposten för hushållen, efter boende och livsmedel.
2. Swedbank och Sparbankerna har räknat på vad månadskostnaden är för två vanliga bilmodeller – Volvo V60 och Volkswagen Golf – om man köper dem nytillverkade. I rapporten jämförs den kostnaden med andra alternativ, som till exempel att köpa begagnade motsvarigheter, att privatleasa bilarna eller att använda bilpool.
3. Rapporten visar att hushållen kan sänka sin månadskostnad med upp till 1 750 kronor genom att köpa en begagnad bil i stället för en ny. Hushåll som inte har så stor användning av bilen borde överväga att skippa den helt, de kan nämligen åka taxi upp till 21 gånger per månad för samma kostnad.
Källa: Swedbank och Sparbankerna
Det är vanligt att bilköpare underskattar vad bilen kommer att kosta, enligt Arturo Arques. Samtidigt överskattar hushållen hur mycket de faktiskt kommer att använda den.
– Våra beräkningar visar att det är väldigt dyrt att ha bil, och då ingår inte ens de kostnader som tillkommer för parkering, vägavgifter, biltvätt och eventuella skador på bilen. Familjer kan spara pengar bara genom att göra en ordentlig inventering av hushållens behov.