– Värderingar bygger Sverige starkt!
Ebba Buschs budskap från scenen i Karlstad får de samlade kristdemokraterna att mysa i bänkraderna. När hon håller sitt tal på KD-dagarna i april 2025 har hon snart suttit på partiledarposten i tio år.
Under hennes tid har det lilla partiet lyckats flytta de stora på den politiska spelplanen. Hon var först med att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna. Hon fick med Moderaterna på tåget, förhandlade fram Tidöregeringen och fick sex KD-ministrar på plats efter valet 2022.
Men det har också funnits tider av kris. Inför valet 2022 sade kristdemokrater i det tunga Jönköpingsdistriktet nej till samarbete med SD – i strid med partilinjen. Från gräsrötterna i bibelbältet kom protester mot att valkampanjen dominerats av hårda budskap om migration och kriminalitet. Hjärtefrågor som vård, omsorg och familjepolitik hamnade i skymundan.
Ebba Busch hade försökt gå balansgång mellan olika krafter i partiet. Ett år senare höll balansen på att tippa.
– Det är gråtstämning i mitt parti, sade Per Högberg, kommunstyrelsens ordförande i frikyrkotäta Mullsjö, i mars 2023, en turbulent tid i partiet.
Från andra delar av partiet oroade man sig i stället för en vänstergir.
– De tror att vi ska tillbaka till Bullerbyn och det ska vi inte, sade en KD-politiker till DN i oktober samma år.
När DN träffar Per Högberg på KD-dagarna i april 2025 är tonläget ett helt annat. Som kommunalråd och distriktsordförande i småländska bibelbältet, och aktiv i Missionskyrkan, är han en tungviktare inom partiet.
Nu beskriver han en ”resa” som partiet gjort sedan förra valet. Han pekar på de tre ord som stod på stora skärmar bakom Ebba Busch när hon talade i Karlstad:
Vård. Vardag. Värderingar.
De tre V:na är enligt Per Högberg resultatet av ett intensivt internt påverkansarbete.
– De av oss som är aktiva i den inre delen av partiet har pratat och tjatat. Jag är ordförande för, inte det största, men det viktigaste distriktet. Det gör att man har kanalerna.
Med denna slogan har man hittat hem, anser han. Det handlar om att göra tydligt för väljarna varför KD vill ha stramare migrationspolitik och tuffare brottsbekämpning: för att vardagen ska bli trygg, för att vård och annan välfärd ska fungera, för att samhället ska hållas samman.
– Vi har skruvat och skruvat på budskapet och fått en tydlighet.
Frikyrkogrenen ser sig som vinnare, även om de fått ge och ta under resans gång. Susanne Lindholm Henningson, kommunalråd i Örebro, en annan av de frikyrkliga KD-politiker som protesterade då, har tagit intryck av den andra sidans argument.
– Vi behövde kliva ur snällhetsträsket. Vi måste se verkligheten, och det finns så mycket problem, säger hon till DN i Karlstad och exemplifierar med utanförskapsområden och välfärdskriminalitet.
Det som hänt, säger en kristdemokrat, är att insikten sjunkit in hos hela partiet: den bristande integrationen måste hanteras. Dessutom:
– Alla förstår nu att lyfter man en annan syn på migrationen så säger man nej till att sitta i regering.
Valet av den offensiva högerdebattören Alice Teodorescu Måwe som ny EU-parlamentariker ses som ett bevis på att den hårdare profilen består. Men det är ingen slump att hon har sammanförts med bland andra Susanne Henningsson Lindholm i en arbetsgrupp som ska diskutera det som är och förblir partiets gemensamma lägereld: värderingar.
Louise Hammargren, ordförande för ungdomsförbundet som ofta har puttat partiet högerut, tycker att det är i värderingsfrågorna som KD hittar existensberättigande.
– Allting handlar inte bara om något moderat Excel-ark. Det handlar om människorna bakom siffrorna. Där tycker jag att KD har en unik position, säger hon.
De stora konflikterna tycks ha svalnat men när Ebba Busch fyller tio år på posten syns ändå orosmoln vid horisonten. KD har parkerat sig stadigt under riksdagsspärren i opinionen. Och förtroendet för Ebba Busch har dalat, enligt DN/Ipsos mätningar. Bland de egna väljarna är det fortfarande hyfsat, men i hela väljarkåren är hon nu den partiledare som flest har lågt förtroende för.
KDU:s Louise Hammargren säger att partiledaren har ett stort ansvar för hur det går för partiet.
– Ett förtroende ska testas varje dag. Man ska inte tro att man sitter på sin position för evigt, utan man sitter på lånad tid, säger hon – som i SvD föreslagit en rockad i partiledningen, utan att röra Ebba Busch.
– Men hon kan ta ytterligare ett kliv i partiledarrollen och visa vad som är vårt existensberättigande i svensk politik.
I nuläget verkar Ebba Busch sitta tämligen säkert. Flera personer lyfter succévalet 2018 som något som lever kvar.
– Hennes förtroende är inte lika starkt som det var då, då var det rena Nordkorea. Men även om någon kan muttra kring henne, så har vi inte kulturen att kuppa bort folk, säger en kristdemokrat.
Per Högberg anser att Ebba Busch genom att ta de hårda debatterna och vara tuff som ledare gjort att partiet blir lyssnade på.
– Vi har den tradition vi har, där många tycker att vi ska vara snälla. Men med bara frikyrkosnällheten hade vi nog inte funnits i dag.
I januari ändrade partifullmäktige en skrivelse i valplattformen som öppnade upp för regeringssamarbete med både SD och V. Konflikten om huruvida KD kan sitta i samma regering som SD framöver anses av flera som DN talat med vara överspelad.
Men i det frikyrkligt dominerade Jönköpingsdistriktet är det fortfarande svårt att försvara samarbetet med SD. Per Högberg tilltalas i stället av tanken på en bro över blockgränsen.
– Vi har ett klart huvudalternativ: Moderaterna. Men jag skulle i grund och botten ha lättare att samarbeta med Socialdemokraterna än med SD. Vi har många gemensamma värderingar.
Susanne Lindholm Henningsson beskriver samma oro för SD-samarbetet i de frikyrkliga kretsarna i Örebrotrakten.
– Det jag hör är att ingen önskar det. Vi vill växa och tränga ut dem.
Läs mer:
Annie Reuterskiöld: På tio år har Ebba Busch förändrat svensk politik mer än någon annan
Ebba Busch varnar svenska företag: Flytta inte till USA
Nya KD-politikern vill stoppa islamismen
Susanne Nyström: Ebba Busch satsade allt – och gjorde sitt parti överflödigt på kuppen