Stockholms Bränneri Glögg
Sverige • 179 kr • Eko • 50 cl • 15 % • BS 76935 • 93/100
Betyg 5. Den första traditionella vinglöggen från Södermalmsdestilleriet är en fullträff. Den bockar av alla parametrar för en klassisk glögg samtidigt som man vridit upp alla smakreglar på max utan att det blir för koncentrerat. Kanske är det basen på äppelvin ihop med färskpressade körsbär och svarta vinbär som är tricket? Funkar lika bra sval som varm.
Brännland Ember Äppelglögg 2024
Sverige • 189 kr • 50 cl • 12 % TS 90341 • 92/100
Betyg 5. Om det är någon smaksättare som verkligen smälter ihop med de traditionella glöggkryddorna är det äpple. Att bygga en glögg med en äppeliscider som grund är en kanonidé. Den friska och lätt knäckiga äppelsmaken rimmar perfekt med pomerans, kanel och kardemumma. Dricks med fördel sval, runt åtta grader, i elegant vitvinsglas, gärna ihop med en nygräddad lussekatt.
Blossa 25 Alperna
Internationellt märke • 149 kr • 15 % • 75 cl • BS 72190 • 90/100
Betyg 5. Äntligen! En balanserad och elegant glögg som smakar precis så som man tror/hoppas/vill att en vanlig glögg borde smaka. Så lång bort från saffran, aloha och passionsfrukt man kan komma. Dessutom för första gången gjord på rödvin. Granskott och pomerans bidrar med en svalkande effekt. Dricks lika bra kall som varm, gärna till pepparkakor och raclette i skidbacken.
Pomologik Hopple X-mas Alkoholfri
Sverige, Strängnäs • 29 kr • 25 cl • 0,5 % • TS 1933 • 90/100
Betyg 5. Alkoholfri glögg som görs på avalkoholiserat vin blir jolmigt och sött. Bättre då att utgå från en smakrik och naturligt alkoholfri äppelmust, som här även berikats med humle. Dessutom säsongens kryddskåp med ingefära och kanel längst fram. Välgjort och balanserat. Dricks bäst sval direkt från kylen, men för guds skull, inte direkt ur burken.
Gotlands Ginfabrik Glögg
Sverige • 269 kr • 50 cl • 22,2 % • BS 74027 • 90/100
Betyg 5. En smakrik och ginbaserad glögg gjord på äppelmust som kryddats i klassiskt manér. Förutom gin tillsätts även äppeldestillat för att ge mer fruktkänsla, vilket behövs för att balansera alkoholen. I den bästa av världar serveras den som en cocktail med is, kanske med en skvätt prosecco eller sodavatten. Duka fram salta pinnar och brända mandlar så blir allt frid och fröjd.
Grythyttan Skogsglögg
Sverige • 99 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 96460 • 88/100
Betyg 5. Bara tanken på en glögg från skogen låter lockande. Grythyttans tolkning är gjord på en fruktbas av äpplen, lingon och blåbär i en vinös stil. Kryddningen är klassisk med inslag av kryddnejlika, kanel, apelsin och ingefära, vilket funkar fint ihop med den balanserade sötman. Serveras allra bäst termosvarm på skogspromenad.
Glögg di Rosso Numero Uno
Italien • 219 kr • 75 cl • 14,5 % • BS 54213 • 88/100
Betyg 4. I Italien finns en stark tradition av att dricka amaro, en bitterkryddad halvsöt örtlikör. Kring jul dricks även en version av glögg som kallas vin brulé. Från dessa två drycker hämtar Glögg di Rosso sin inspiration och bjuder på en vinglögg med lägre sötma, örter och ett bittert bett. Kolla även in Glögg di arancio om du gillar orangevin och aperol.
Alpenglitzern Organic Glühwein
Tyskland • 89 kr • Eko • 75 cl • 8,5 % • TS 90071 • 85/100
Betyg 4. En lättare stil av klassiskt tyskt glühwein. En glögg som påminner mer om ett rött torrt vin, även om de traditionella julkryddorna dominerar även här. Är du på jakt efter en frisk och fräsch glögg som inte blir baktung av alkohol har du hittat rätt. Lika bra kall som varm, men gärna till julsnacks som inte är för söta.
Läs mer om dryck
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!
















