Akutsjukhusen i Danderyd och Södertälje får nu ett utökat uppdrag för att klara vården för patienter med långvarig smärta, efter ett beslut i hälso – och sjukvårdsnämnden. Mottagningarna som ska byggas upp ska ha personal med breda kunskaper, och där avancerade undersökningar av både fysiska och psykiska besvär ska kunna utföras, bland annat med multidisciplinära team som jobbar runt patienten.
På Danderyds sjukhus finns en klinik för smärtrehabilitering som får utökade resurser för att kunna erbjuda fler patienter ett smärtrehabiliteringsprogram.
Genom det utökade uppdragen till sjukhusen ska de också fungera som rådgivare till andra vårdgivare som ska kunna vända sig dit. Därför startar båda sjukhusen en telefontjänst dit primärvård och andra vårdgivare som träffar smärtpatienter ska kunna vända sig för att få råd på dagtid.
– Syftet är att vi ska få en förbättrad smärtvård med ett bättre helhetsansvar och samtidigt kundskapsförstärka primärvården, säger sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).
Regionledningen gav i fjol beskedet om att vårdval för patienter med utmattningssyndrom och långvarig smärta skulle läggas ner. En orsak var de höga kostnaderna, och att delar av vården bedrevs utan evidens. Beslutet påverkade patienter med sjukdomen ME och CFS.
– Vårdvalet var inriktat på två patientgrupper, och det gjorde att smärtpatienter riskerade att trängas undan. Den här förändringen kommer att följas upp, men tanken är att kvaliteten för de här patienterna förstärks i Region Stockholm, säger Talla Alkurdi.
Region Stockholm har påbörjat ett arbete med att se över sjukvården och en omställningsplan för regionens många vårdval sjösattes ifjol. Vårdval stöps om, vården upphandlas och vissa läggs ner, som DN berättat. Ett uttalat syfte är också att fler patienter ska få vård på sin vårdcentral.
Totalt skjuts 45 miljoner till för att kunna bygga upp och utöka verksamheten successivt från och med september i år för att vara helt klart 2025 då vårdvalet ska vara helt avvecklat.
Att samla resurserna och kompetensen ska också underlätta för att bedriva forskning.