”Det smakar saft. Urvattnat, glest och tunt. Ska det verkligen vara så här?” Just den kommentaren råkade jag överhöra i en vinbar när en gäst provade ett glas spansk garnacha från Gredosbergen. Sommelieren svarade pedagogiskt att just i det här svala området är stilen på rödvin extra elegant och nyanserad, men att de självklart hade andra spanska viner med mer tryck i.
Att röda viner görs allt lättare och ljusare är en global trend. Jag har svårt att säga exakt var och hur den uppstod, men naturvinernas genomslag har definitivt påverkat bilden av hur vin både kan smaka och se ut med betoning på ”less is more”. Samtidigt har det alltid funnits druvor som pinot noir, poulsard och pelaverga som naturligt ger upphov lättare viner.
Det som nu skett, på bred front, är att sättet att man tillverkar vin på har förändrats. Vinmakningen spelar betydligt större roll än vad många vill tro. Genom att skörda tidigare, pressa druvorna försiktigt och genomföra en kortare maceration blir vinerna både lättare och ljusare. Det hjälper också till om vinerna lagras på stora neutrala ekfat eller betong som inte avger någon smak. De flesta moderna vinmakare menar också att de får fram mer ”smak av platsen” när de praktiserar en mjukare vinmakning, och att storheten ligger i vinets finess snarare än dess kraft.
Men hur ska man då veta om ett vin på druvan grenache är ett blåfruktigt och koncentrerat eller rödfruktigt och slimmat? Båda varianterna finns nämligen. Enklast är att läsa på om producenten. Var odlas druvorna, hur görs vinet, är alkoholhalten rimlig för årgången etc. Ett annat typexempel är viner på druvan nebbiolo. Kommer det att smeka dig på kinden eller slå dig på käften? Enda sättet att avgöra det är kunskap om hur det är gjort.
Här hittar du åtta garanterat trendiga mjukisar.
Läs mer om dryck
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!