Kinas internationella adoptionsprogram ska upphöra helt. Undantag kommer bara att göras vid adoption av styvbarn eller om kineser i utlandet vill adoptera biologiska släktingar, meddelade talespersonen Mao Ning vid en presskonferens i fredags.
Några förklaringar till beslutet gav hon inte, förutom att det var i linje med en ”internationell trend”. Men mycket har hänt i Kina sedan 1979 när landet införde en ettbarnspolitik och många familjer tvingades överge sina barn. Begränsningen, som är hårt kritiserad för att lägga sig i människors privatliv, motiverades med att landets ledare vill stoppa en skenande befolkningstillväxt.
I dag står Kina inför motsatt problem. Befolkningen minskar och få familjer följer regimens uppmaning att skaffa tre barn. Samtidigt är Kina i dag ett rikare land, färre människor behöver överge sina barn.
Nu avbryts det som har varit världens största internationella adoptionsprogram. Totalt har runt 160 000 barn från Kina adopterats till familjer i Europa och Nordamerika i något som kommit att beskrivas som den näst största utvandringen av barn i historien.
Och, som i flera andra länder, har adoptionsprogrammet skakats av skandaler. En del barn som adopterades bort hade inte alls övergivits av sina föräldrar, utan stulits.
Mest känd är ”Hunanskandalen”. En liga med statstjänstemän och barnhemspersonal i provinsen Hunan dömdes 2005 för att ha kidnappat och sålt barn, som varken var föräldralösa eller övergivna, till barnhem som gjorde dem tillgängliga för adoption.
Liknande mönster upptäcktes i 2009 i Guizho där lokala myndigheter hade tagit runt 80 flickbebisar från sina familjer, lämnat dem till barnhem som adopterade bort dem med förfalskade dokument.
Ettbarnspolitiken har också lämnat ett öppet sår bland alla de mammor i Kina som inte klarade av att betala den straffavgift som utgick för dem som skaffade fler än ett barn och därmed inte såg något annat val än att överge sin bebis. Andra bär på trauman av tvångsaborter och tvångssteriliseringar som följde i ettbarnspolitikens spår.
Sverige började adoptera barn från Kina 1992. Totalt har över 4 000 kinesiska barn adopterats av svenska familjer. Men sedan några år tillbaka arbetar ingen svensk organisation med adoptioner från Kina.
Däremot togs beslutet att upphöra med internationella adoptioner emot med oro i USA där flera hundra familjer är mitt inne i en process att adoptera från Kina. Många av dem har redan kopplats samman med ett barn som de har haft kontakt med och skickat födelsedagspresenter till. De har bara väntat på att hämta barnet, vilket försvårades under pandemin. Nu väntar de på svar om vad som kommer att hända med deras adoptioner.
Läs mer: 150 000 hittebarn adopterades bort från Kina – men alla var inte övergivna